Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Očišćene lokacije od neodgovornih će građana štititi i videonadzorom

S ilegalnih odlagališta u manje od mjesec dana odvezli više od 300 kubika otpada

Foto: Grad Pula
Boris Miletić: Na nama je da zajedničkim naporima detektiramo neodgovorne pojedince kako bismo zaštitili okoliš i prirodu, što nam je obaveza kako za ovu tako i buduće generacije

S prepoznatih ilegalnih odlagališta otpada u zonama Monte Gira, Vallelunge, Hidrobaze i okolice Štinjana sveukupno je Pula Herculanea odnijela više od 300 kubika raznog otpada – građevinskog, glomaznog, miješanog i zelenog otpada. S aktivnostima čišćenja, koje je pokrenuo Grad Pula, a u izvođenju gradskog komunalnog društva, započelo se u prvoj polovici listopada te su sve navedene lokacije sanirane u nepunih mjesec dana.

Biootpad će se prikupljati iz kućanstva, tvrtki i ustanova Kompostana u Požegi otvara se u siječnju 2022.

Čistio se i pulski akvatorij

Nakon čišćenja, navedeni su lokaliteti osigurani fizičkim barijerama i rampama te su postavljene ploče sa zabranom odlaganja otpada.

– Činjenica je da je velika većina naših sugrađana odgovorna i odgovorno se odnosi prema prirodi, okolišu i propisano zbrinjava otpad. No, s obzirom na to da nažalost ima i onih koji zlorabe taj sustav, na nama je da zajedničkim naporima detektiramo takve neodgovorne pojedince kako bismo zaštitili okoliš i prirodu što nam je obaveza za ovu i buduće generacije – istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Osim spomenutih lokacija, u organizaciji Grada Pule, Turističke zajednice grada Pule, Zajednice tehničke kulture Pula i Hrvatskog Crvenog križa u listopadu je, 25. godinu zaredom, održana i ekoakcija čišćenja pulskog akvatorija i priobalja na području uvale Zonchi, a ta hvalevrijedna akcija doprinosi zajedničkom cilju.

Pula, Vodnjan i Barban osigurali sredstva za odlične projekte Za projekte s područja Pule i okolice više od 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU

– Primarni zadatak nam je bio očistiti, sanirati i osigurati sve detektirane lokacije ilegalnih odlagališta otpada što smo uspješno učinili. No na ovome nećemo stati. Aktivno nastavljamo suradnju s građanima, mjesnim odborima i ostalim instancama kao što ćemo i uspostaviti odgovarajući sustav videonadzora na takvim lokacijama kako bismo do daljnjega osigurali da ostanu čiste – naglasio je Tiziano Sošić, predsjednik Gradskog vijeća.

Kako bi se pozitivno stanje zadržalo i sustav još više razvio prijeko potrebna je sinergija svih sudionika počevši od onih koji osiguravaju uvjete za provedbu sustava gospodarenja otpadom do korisnika toga sustava, sugrađana i gospodarstvenika, odnosno svih „proizvođača“ otpada.

Otvorenje drugog doma malih kreativaca Otvorenje drugog doma malih kreativaca Završen je projekt energetske obnove Dječjeg kreativnog centra u Puli vrijedan 10 milijuna kuna

Sustav informiranja građana

Uz daljnju provedbu odgovarajućih mehanizama u ovisnosti o mogućnostima na terenu, kontinuiranim ophodnjama i kontrolama nadležnih komunalnih službi i sustavnom suradnjom s građanima, mjesnim odborima i ostalim tijelima poduzimat će se represivne mjere za prepoznate prekršitelje kao i detektirati potencijalno nove lokalitete te promptno poduzimati radnje u cilju sprečavanja nastanka novih onečišćenja.

Isto tako u suradnji s nadležnim komunalnim poduzećem unaprijedit će se i poboljšati sustav informiranja građana o načinu gospodarenja otpadom te konstantno provoditi medijske i druge promocije kako bi građani imali dostupne sve informacije te u konačnici i represivno postupiti prema onima koji se ne budu pridržavali pravila.