Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Šesti Pulski karneval

S maškarama u Pulu stiglo peto godišnje doba kad se smije, jede, pleše i kritizira

1/24
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Nastupilo je 27 grupa s područja Istre, Kvarnera i Slovenije. U povorci je bilo 900 maskiranih osoba i 8 alegorijskih kola. Maškare su stigle iz Krnice, Koromačnog, Buja, Savudrije, Ližnjana, Manjadvoraca, Lanišća, Marčane, Ćepića, Višnjana, Labina, Žejana, Crikvenice, Viškova, Rijeke, Pehlina, Moščeničke Drage...

U subotu je konačno stiglo vrijeme maškara i velikog veselja poznato i kao peto godišnje doba.

Nabavom staklenih boca Grad Pula nastavlja s aktivnostima zaštite okoliša ‘U kakvom ćemo stanju prirodu ostaviti potomcima nije stvar izbora, nego obveza’

Najbolje su maškare, to već svatko dobro zna, na Kvarneru i u Istri gdje je po šesti puta organiziran Pulski karneval koji svake godine privlači sve više sudionika, maškaranih grupa, ali i posjetitelja. Prijavljeno je 27 grupa iz Istre, Kvarnera i Slovenije. U povorci je bilo gotovo 900 maskiranih osoba i čak osam alegorijskih kola, te 10 konja. Maškare su na zabavu u Pulu došle iz Krnice, Koromačnog, Buja, Savudrije, Ližnjana, Manjadvorci, Lanišća, Marčane, Ćepića, Višnjana, Labina, Žejana, Crikvenice, Viškova, Rijeke, Pehlina i Moščeničke Drage, a bilo je tu i puno maskiranih grupa iz same Pule. U goste su došle i šarene, vesele skupine Izole i Ptuja iz Slovenije.

Šator na Karolini

Karnevalsku povorku predvodile su Pulske mažoretkinje i Puhački orkestar Pule.

Povorka se kretala provjerenom i rasplesanom rutom - od Rive i izlaza parkirališta Karolina do Ulice Starih statuta, kroz Šetališta Nella Milottija, na Trgu Nimfei ispred Arene, u Istarskoj ulici, na Giardinima sve do Trga Portarata, gdje se povorka zaustavila i nakon predstavljanja grupa, nastavila kretati kroz pješačku zonu: slavni Slavoluk Sergijavaca, zatim Ulicom Sergijevaca, preko Foruma, Kandlerovom ulicom te je sve završeno povratkom do Karoline.

Popularna Alegorijska kola su se odvojila na Portarati od grupe te su zatim nastavili Laginjinom ulicom do semafora kod kazališta, pored Doma Hrvatskih branitelja pa Rivom do Karoline gdje su se parkirala.

Pula Na Velovrškoj balinjeradi rekordan broj karića

Maškarane su se grupe, kao i prošlih godina, predstavile pred mnogobrojnim posjetiteljima ispred Arene i na Portarati.

I ove je godine na Karolini postavljen šator u kojem se nastavilo veselo druženje maškara uz obilje plesa i zabave. Maškare su zabavljali glazbenici iz Point Banda i DJ Teddy Lee.

Kako bi se svi dobro spremili i odmorili za feštu, na Karolini je bio organiziran i ručak za sve prijavljene maškare.

Organizatori Pulskog karnevala bili su Grad Pula, Turistička zajednica grada Pule te Udruga za očuvanje domaće beside i maškara Puljštine 2013. i Karnevalska grupa Veli vrh – Valmade.

Topi se led, truje zrak...

Kao što su najavili Damir Pletikos i Zdravko Juran, u ime organizatora, maska karnevalske grupe Veli Vrh Valmade bila je odraz današnjice kada sa industrijom, sječom i sličnim stvarima uništava planeta: topi led, pretjerano sječe stabla, truje zrak...

Nova Opća bolnica u Puli postaje stvarnost – Otvoren novi Odjel laboratorijske dijagnostike Laboratorij godišnje obradi čak 200.000 pacijenata i dva milijuna pretraga

Uz ovu simboliku i poruku odgovornima da moraju čuvati prirodu, bilo je tu i grupa koje su se sarkastično osvrnule na neke aktualne događaje, te puno rasplesanih grupa koje su sve htjele podsjetiti da su šala i smijeh važan dio života i kako bi ga i odrasli češće trebali prakticirati. Organizatori su izrazili zadovoljstvo što su na karneval u Puli došle grupe iz Istre i šire s kojima se vide i druže na drugim karnevalima, i što karneval raste iz godine u godinu. Zadovoljni su i što svake godine sve veći broj ljudi; domaćih i gostiju u vrijeme maškarade posjeti Pulu i uživa u toj šarenoj tradiciji grada.