Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Nabavom staklenih boca Grad Pula nastavlja s aktivnostima zaštite okoliša

‘U kakvom ćemo stanju prirodu ostaviti potomcima nije stvar izbora, nego obveza’

1/3
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Objavama, prezentacijama i promocijama javnost je upoznata s projektom „Dolcevita“ u sklopu kojeg se, kao i prijašnjih godina, provode mjere energetske sanacije i obnove građevina u gradu, ističe gradonačelnik Pule Boris Miletić

Nabava staklenih boca UTAH GLASS od 500 mililitara s neoprenskom navlakom i logom Grada Pule recentna je aktivnost gradske uprave s ciljem nastavka poticanja očuvanja i zaštite okoliša, među ostalim, uklanjanjem plastičnih boca i čaša iz upotrebe u gradskoj upravi te za protokolarne potrebe. Plastične boce zamijenit će se staklenima koje su ekološki prihvatljivije.

Pula Na Velovrškoj balinjeradi rekordan broj karića

Nabava električnih bicikala

– Zaštita okoliša i osvješćivanje javnosti o nužnosti ulaganja napora u njeno očuvanje predstavlja jedan od imperativa Grada Pule budući da je jedino put održivog razvoja prihvatljiv smjer kojim moramo koračati i razvijati ga. Voditi računa u kakvom ćemo stanju prirodu ostaviti idućim generacijama nije stvar izbora, nego je obveza koju svi zajedno imamo – istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić, dodavši da je ova aktivnost skroman doprinos, ali svakako primjer kojim se želi potaknuti javnost, građane, da i oni pridonose zaštiti prirode i okoliša.

Brojnim programima i mjerama Grad Pula kontinuirano provodi aktivnosti koje pridonose zaštiti okoliša. Jedna od njih je i projekt „Movesmart“ iz 2013. godine kojim se potiče ekovožnja električnim biciklima, i to uspostavom sustava „Bičikleta“, a uz povećanje broja bicikala i stalaka za bicikle, a dodatno je kao slijed istih aktivnosti realiziran projekt biciklističke “Pametne rute 308”. Grad Pula svojim sugrađanima sufinancira kupnju novih električnih bicikala i učinkovitih kućanskih aparata. Kupnju električnih bicikala sufinancira s tisuću kuna nepovratnih sredstva, odnosno sa 700 kuna za kupnju pojedinih kućanskih uređaja.

Nova Opća bolnica u Puli postaje stvarnost – Otvoren novi Odjel laboratorijske dijagnostike Laboratorij godišnje obradi čak 200.000 pacijenata i dva milijuna pretraga

Uz gradnju punionice na stlačeni prirodni plin, nepovratnim europskim sredstvima u okviru ITU mehanizma nabavit će se 20 novih ekoloških autobusa za javni gradski prijevoz što će također pridonijeti smanjenju emisije štetnih plinova u prometu, kao i u slučaju novonabavljenih autobusa putem projekta „No regret“.

Grad se uključio i u građansku inicijativu „Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj“ čime se dodatno obogatio zeleni fond u Puli. Tu su i aktivnosti obrazovanja građana kako učinkovitim korištenjem energije mogu povećati udobnost svoga doma i smanjiti troškove. Djecu školskog i predškolskog uzrasta promotivnim se materijalima na zanimljiv i zabavan način potiče na razmišljanje i razvoj svijesti o energetskim pitanjima. Objavama, prezentacijama, promocijama i sličnim aktivnostima javnost je upoznata s projektom „Dolcevita“ u sklopu kojeg se, kao i prijašnjih godina, provode mjere energetske sanacije i obnove građevina u gradu. Provode se i aktivnosti na sustavnom gospodarenju energijom u zgradama javne 
namjene.

„Razmisli, odvoji, štedi!“

S ciljem uštede na energentima može se istaknuti i obnova Dječjeg kreativnog centra čiji su radovi u tijeku i koji obuhvaćaju energetsku obnovu zgrade s predviđenim energetskim uštedama od oko 67 posto.

Proširenje kapaciteta smještaja na Sveučilištu Pula sve više postaje pravi studentski grad, od 2021. godine dom će imati gotovo 400 ležaja

Zahvaljujući sudjelovanju u projektu Life Sec Adapt, Grad će, po donošenju Nacionalne Strategije prilagodbe klimatskim promjenama ili po provedenom postupku Strateške procjene utjecaja na okoliš na nacionalnoj razini, donijeti lokalnu Strategiju i Akcijski plan s propisanim mjerama ublažavanja klimatskih promjena.

U kontekstu očuvanja okoliša napomenimo i gradski projekt „Razmisli, odvoji, štedi!“ kojim se pridonosi zaštiti okoliša i ekološkoj održivosti. Projekt je u fazi implementacije te je proveden cijeli niz aktivnosti. Cilj projekta je povećanje razine svijesti građana, čak i mališana, te gostiju o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom s naglaskom na sprečavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta da bi se smanjile količine otpada na odlagalištu. Za realizaciju projekta je Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Puli dodijelili su milijun kuna nepovratnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,2 milijuna kuna od čega je razlika osigurana iz proračuna Grada.

Do početka travnja uživajte u nizu kvalitetnih koncerata 'Klupska Zima/Pula Live' donosi gotovo 80 koncerata, od punka, rocka, bluesa...

U pogledu zbrinjavanja otpada Grad Pula također sufinancira zamjenu krovnih pokrova koji sadrže azbest i zbrinjavanja azbestnih ploča s lokacija na području grada Pule, i to nepovratnim novčanim sredstvima u iznosu od 100 kn/m2 uklonjenog i zamijenjenog azbestnog krovnog pokrova, do maksimalno 10.000 kuna po prijavi te u iznosu od 2,5 kn/kg za zbrinjavanje (odvoz) azbestnih ploča, do maksimalno 5000 kuna po prijavi.