Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Proširenje kapaciteta smještaja na Sveučilištu

Pula sve više postaje pravi studentski grad, od 2021. godine dom će imati gotovo 400 ležaja

1/2
Foto: Grad Pula
Pulski gradonačelnik istaknuo je da će proširenje Studentskog doma pozitivno utjecati i na gospodarsku sliku grada

Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli održana je konferencija za novinare u povodu proširenja smještajnih kapaciteta studentskog doma, kojoj je prisustvovao i pulski gradonačelnik Boris Miletić sa svojim zamjenicima Robertom Cvekom i Elenom Puh Belci.

EU komisija svrstala Pulu među gradove s najviše kulturnog i kreativnog potencijala Pula dobila mjesto u elitnom društvu 100 najodrživijih svjetskih destinacija

Još dvije zgrade

Tom je prigodom gradonačelnik Miletić izrazio zadovoljstvo time što se pulsko Sveučilište sve više razvija i jača te je dodao da će budući smještajni kapaciteti znatno pridonijeti kvaliteti studiranja u Puli.

Kazao je da će proširenje studentskog doma pozitivno utjecati i na gospodarsku sliku Pule. U ime Sveučilišta, okupljene je pozdravio rektor Alfio Barbieri.

Projekt proširenja studentskih smještajnih kapaciteta u Puli ukupno je vrijedan 58,4 milijuna kuna, a financira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija s 49,6 milijuna kuna, a razdoblje provedbe je do 31. ožujka 2021. godine.

Grad Pula poduzetnicima u 2019. dodijelio milijun i pol kuna bespovratnih sredstava Pula je uz Zagreb grad s najviše poduzetnika među radno sposobnim stanovništvom

Budući da postojeći pulski studentski smještajni kapaciteti ne zadovoljavaju, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Studentski centar tim projektom namjeravaju proširiti smještajne kapacitete i za marginalizirane osobe, poput studenata s invalidnošću, i one slabijeg socioekonomskog statusa te im omogućiti uključivanje u sustav visokog obrazovanja.

Studentski dom će, uz postojeći paviljon 1 i studentski restoran, dobiti još dvije građevine koje će biti sagrađene u kompleksu Opće bolnice Pula, gdje je ishođena dozvola za gradnju, odnosno proširenja smještajnih kapaciteta Studentskog doma u korist Sveučilišta Jurja Dobrile.

OGRANIČENI PROSTOR U ŠKOLI Grad Pula privremeno je smjestio učenike u prostorije mjesnog odbora

Novi paviljoni u Studentskom domu Pula imat će ukupno 248 kreveta. Postojeća zgrada kotlovnice, koja je ukupne površine 850 kvadrata, bit će premještena u novi paviljon 2 u kojem će se osigurati smještajni kapacitet od 194 ležaja u 97 soba.

Od ukupnog broja soba, njih četiri bit će prilagođene osobama s invalidnošću i osobama smanjene pokretljivosti, a u objektu će se osigurati i pomoćni sadržaji namijenjeni dnevnom boravku, učenju i prehrani.

Objekt koji je prema postojećem stanju praonica rublja Opće bolnice Pula, prenamijenit će se u paviljon 3 u kojem će biti 54 ležaja u 27 soba. U tom će paviljonu biti uređene i dvije učionice, čajna kuhinja i spremišta.

Već devetu godinu zaredom Pula bilježi rast dolazaka i noćenja turista Pula ruši rekorde, šest dana ranije nego lani ostvarili dva milijuna noćenja

Bolji standard

S novim, proširenim smještajem, pulski studentski smještajni kapaciteti brojit će gotovo 400 ležajeva pa će studentski standard biti znatno poboljšan i mnogima koji su u nepovoljnom socioekonomskom položaju.