Izbornik
Naslovnica Gradovi
Umanjena je naknada za razvoj

Samoborcima se neće povećati cijena usluge odvodnje

SMANJEN I PDV Donošenjem odluke Odvodnja Samobor obračunavat će PDV po sniženoj stopi od 13 posto
Foto: Grad Samobor

Odvodnja Samobor je, uz prethodnu suglasnost gradonačelnice grada Samobora Petre Škrobot, donijela odluku o cijeni vodnih usluga javne odvodnje na području grada, koja je na snagu stupila u subotu 15. srpnja.

Budući da se Grad Samobor založio za to da se konačna cijena ne povećava za korisnike, tj. građane, a da bi se istovremeno adekvatnije mogli financirati troškovi poslovanja Odvodnje Samobor, umanjena je cijena naknade za razvoj s 0,23 eura/m³ potrošene vode na 0,02 eura/m³. Za iznos tog umanjenja povećan je varijabilni dio cijene usluge odvodnje. Kod izračuna cijene vodne usluge – odvodnje, primijenjen je model kojim financijsko opterećenje korisnika, odnosno građana u konačnici ostaje isto.

Sukladno Zakonu cijena vodnih usluga sadrži područje pružanja vodne usluge, vrstu vodne usluge, tarifu vodne usluge, način obračuna i plaćanja cijene vodne usluge i odredbu koja se javna davanja obračunavaju i naplaćuju uz cijenu vodne usluge. Odluka o cijeni vodnih usluga sadrži i cijenu vodne usluge pražnjenja otpadnih voda iz individualnih sustava odvodnje. Donošenjem odluke o cijeni vodnih usluga, Odvodnja Samobor će, umjesto 25%, obračunavati PDV po sniženoj stopi od 13%.

Također, novom odlukom uvedena je socijalna cijena vodne usluge. Status socijalno ugroženog građanina dokazuje se sukladno propisima kojima se uređuje socijalna skrb.

Nakon što trkač završi krug, preostalo vrijeme unutar sata koristi se za pripremu za sljedeći Održan 3. Nexe Croatia Backyard Ultra 32 puta pretrčao 6706 metara: Mislio sam odustati Projekt Camino Dubrovnik – Međugorje odnosi se na Put sv. Jakova od Dubrovnika do Međugorja u dužini od oko 147 kilometara Predstavljena nova pješačko turističko-hodočasnička staza i potpisan sporazum o pristupanju projektu Turistička staza Camino Dubrovnik – Međugorje ZAŽELI je jedan od najvažnijih projekata za društvo u kojem postoji velika potreba za pomoći starijim i nemoćnim osobama. Na listi čekanja trenutačno je njih 200-tinjak, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak Krasna prilika i sjajan projekt "Zaželi – Bjelovar" – 31 žena brinula se o 186 starijih i nemoćnih