Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
Prvih 20 brucoša krenulo je u akademsku godinu

Sveučilište u Splitu otvorilo je studij hotelijerstva i turizma u Makarskoj

1/2
Foto: TZ Makarska
Osobito je važno što će pridonijeti rješavanju nedostatka visokokvalificirane radne snage što će sasvim sigurno podići kvalitetu i prepoznatljivost makarske turističke ponude – ocijenila je Hloverka Novak Srzić

Početkom ove akademske godine Makarska je postala studentski grad. Sveučilište u Splitu u Makarskoj je otvorilo preddiplomski studij hotelijerstva i gastronomije. Prvu generaciju čini dvadeset polaznika iz Makarske te s područja od Omiša do Ploča.

dubrovnik riviera Županija u utrci za Grand Prix: Dajte svoj glas domaćem promidžbenom filmu

Puno praktične nastave

– Otvaranje fakulteta u Makarskoj povijesni je dan za naš grad i makarski turizam. Osobito je važno što će pridonijeti rješavanju nedostatka visokokvalificirane radne snage što će sasvim sigurno podići kvalitetu i prepoznatljivost makarske turističke ponude – ocijenila je Hloverka Novak Srzić, direktorica Turističke zajednice Makarska. Dislocirani studij hotelijerstva i gastronomije otvoren zbog potreba tržišta. Stručnog kadra u turizmu nedostaje, a Makarska je jedna od perjanica srednjodalmatinskog turizma. Akademska godina počela je svečanošću u hotelu Park u kojem će se održavati nastava do uređenja prostora u zgradi Franjevačkog samostana. Prof. dr. sc. Ivan Pavić, voditelj makarskog studija, istaknuo je da je ovo prvi put u 45-godišnjoj povijesti Sveučilišta da izlazi iz Splita, i to u drugi najveći grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Posebno je naglasio da makarski studij čini osobitim, u odnosu na Opatiju i Dubrovnik, organizacija u kojoj je najviše nastave osmišljeno kroz praktični dio, a čime će studenti nakon diplome odmah biti spremni za buduće radne izazove. Rektor, prof. dr. Ljutić, podsjetio je na to da je prije više od tri stoljeća u Makarskoj utemeljen Teološki fakultet. Najavio je otvaranje i diplomskog studija. Tada će u Makarskoj studirati oko pet stotina studenata.

SURADNJA ŽUPANIJA U Vukovaru svečano otvoreni Dani hrvatskog turizma: 'Slavonija želi i može razvijati turizam'

Rektor Ljutić prisjetio se poznatih Makarana koji su ostavili trag, a među njima je istaknuo Antu Novaka, gradonačelnika koji je donio velike pomake u gradu. Istaknuo je i važnost turističkog djelatnika Vedrana Ribarevića, poznatog po stručnosti i sposobnosti koje je iskazao u vođenju zahtjevnih poslova u Hotelima Makarska. U ime Županije Splitsko-dalmatinske obratio se župan Blaženko Boban.

– Želim ovdje, iz Makarske, poručiti dragim mladim ljudima da se samo znanjem i ljubavlju prema kraju i domovini gradi bolja budućnost i bolja Hrvatska. Crnilo u duhovnom smislu kratkog je daha, i zato oboružajte se znanjem i stvarajmo bolju Hrvatsku – poručio je župan Boban.

Bez problema do posla

– Dijelim radost početka studija kao Makaranin i turistički djelatnik. U turizmu sam od svoje šesnaeste godine, a prošao sam put od konobara s tacnom, preko agencije, hotela, Turističke zajednice do gradonačelnika. Turizmu ću se sigurno vratiti kad završim svoju političku karijeru. To je nešto najljepše što možete raditi. Grad vam je spreman pomoći, a uskoro će biti uređena i zgrada u Franjevačkom samostanu. Pri tome želim zahvaliti bivšem gvardijanu fra Anti Čovi što je odmah na početku prepoznao važnost ovog projekta – rekao je gradonačelnik Jure Brkan i najavio da će već druga generacija imati pedeset studenata. Vjeruje da sa zapošljavanjem neće biti problema jer na Makarskom primorju nedostaje sedam tisuća kvalitetnih postelja, a takva ponuda traži i stručan kadar.

Rab obilježio 130 godina organiziranog bavljenja turizmom Nagrađeni najbolji Rab obilježio 130 godina organiziranog bavljenja turizmom