Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
osijek

U Osijeku održan Eco City Waste Fest, prvi festival otpada u Hrvatskoj

Festival otpada
1/3
Foto: Osijek
Osijek jedini od velikih gradova prešao stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, stoga je i predvodnik i uzor mnogim gradovima, istaknuo je gradonačelnik Radić

Prvi festival otpada u Hrvatskoj, Eco City Waste Fest, otvorio je svoja vrata za građane u četvrtak u osječkom Gospodarskom centru. Festival se održavao 25. i 26. travnja, a posjetitelje je, uz zabavan sadržaj, dočekalo i mnoštvo interaktivnog i edukativnog sadržaja za sve uzraste.

Dobra infrastruktura

– Grad Osijek ponosan je nositelj dvostruke nagrade Eko Cityja. Jedan od razloga je i taj što je Osijek jedini od velikih gradova prešao stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, stoga je i predvodnik i uzor mnogim gradovima. Osječanke i Osječani odvajaju otpad na kućnom pragu, što je najveći standard u prikupljanju otpada. Također, jedan smo od rijetkih gradova koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta u odnosu na broj stanovnika, ali isto tako imamo i svoju kompostanu te smo prepolovili količine miješanog komunalnog otpada – rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić na otvorenju festivala.

Istaknuo je i da se festival ciljano organizira u tjednu kada se obilježava Dan planeta Zemlje, a da su ključ osječkoga uspjeha u gospodarenju otpadom dobra infrastruktura te savjesni i odgovorni građani, koji već od vrtićke dobi uče o otpadu.

– Osijek grabi krupnim koracima u mnogim segmentima pa tako i u ekološki prihvatljivom prijevozu. Uskoro će završiti modernizacija tramvajske infrastrukture, dolaze novi niskopodni tramvaj, novi električni autobusi, pročistač otpadnih voda će uskoro krenuti u rad, a radimo i na ozelenjivanju zelenih površina. Osim što gradimo, isto tako i sadimo i recikliramo i nastavit ćemo to činiti i u budućnosti – dodao je osječki gradonačelnik.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Luka Balen kazao je kako Osijek ima moderan i cjeloviti sustav gospodarenja otpadom.

– Vidjeli smo infrastrukturu u Osijeku, zaista je puno uloženo i na tome im, kao i na ispunjenju svih ciljeva u dijelu gospodarenja otpadom, čestitam. Današnje događanje se jako dobro nadopunjava, jer je edukacija stvarno bitna. U Fondu imamo slogan "Krenimo od sebe" i ovo je svakako izvrstan primjer – poručio je Balen.

Dodao je kako je Vlada RH u zadnjih nekoliko godina uložili gotovo 500 milijuna eura u komunalnu infrastrukturu gospodarenja otpadom diljem Hrvatske.

Čestitke na rezultatima u gospodarenju otpadom uputio je i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić ocijenivši kako će i ovaj festival, koji je fokusiran ponajviše na mlade, pridonijeti rezultatima.

Preskok preko kamiona

Igor Pandžić, direktor osječkog komunalnog poduzeća Unikom, rekao je da će u dva dana festival posjetiti sve osječke osnovne škole i vrtići te kroz brojne aktivnosti pokazati kako se odvaja otpad.

– Pokušali smo u dva dana pružiti mnogo aktivnosti i edukativnih sadržaja upravo za sve mlade jer na toj edukaciji i počiva ovaj rezultat koji imamo u odvajanju otpada – istaknuo je Pandžić.

Uz Unikom, među brojnim izlagačima bili su Gradski prijevoz putnika, Vodovod, Ukop, Tržnica Osijek i drugi.

Festival se prostirao kroz cijeli Gospodarski centar. Unutarnji dio uključivao je prezentacijske štandove, zabavne, edukativne i interaktivne programe, dok je vanjski dio bio rezerviran za prezentaciju vozila, strojeva i opreme te žurne službe.

Posjetitelji festivala imali su priliku kuhati s Tomislavom Špičekom, zabaviti se uz Indiru Levak, družiti se s igračima NK Osijek te testirati svoje znanje s Deanom Kotigom.

Za dozu adrenalina zadužena je bila ekipa iz Pannonian Challengea s preskokom preko kamiona za odvoz otpada.

Organizatorima je čestitke uputio i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

– Želim istaknuti kako je Osječko-baranjska županija među vodećima u Hrvatskoj po rastu stope odvajanja prikupljenog otpada i oporabe otpada. Iznimno je važno što su u ovu kampanju uključena djeca koja će kroz zabavne i edukativne radionice učiti o čuvanju okoliša – poručio je Miletić.

Zdravstvo u Osijeku Grad kontinuirano ulaže u osječki KBC Preseljen i uređen Zavod za dermatologiju i venerologiju storyeditor/2024-04-19/WhatsApp-Image-2024-04-13-at-13_50_52.jpeg Osim oborinske odvodnje, riješili i kolne prilaze i zelene površine Problem s poplavljenim podrumima u Josipovcu odlazi u zaborav storyeditor/2024-04-19/WhatsApp-Image-2024-04-15-at-12_29_44.jpeg U Ilirskoj ulici u Osijeku Stambena zajednica za rehabilitirane ovisnike