Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
Analiza sustava Civilne zaštite

U slučaju katastrofe Čakovcu nedostaju deke, madraci, šatori...

HGSS spašavanje
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
U slučaju većih nepogoda i katastrofa Grad raspolaže s jedanaest skloništa osnovne zaštite i tri dopunskih, s ukupno 1485 mjesta

Za financiranje sustava zaštite i spašavanja Grad Čakovec će naredne tri godine morati osigurati oko 3,4 milijuna kuna koje će se rasporediti gradskoj vatrogasnoj zajednici, Crvenom križu i Civilnoj zaštiti. Prema analizi sustava Civilne zaštite u ovoj godini, u slučaju većih nepogoda i katastrofa Grad raspolaže s jedanaest skloništa osnovne zaštite i tri dopunskih, s ukupno 1485 mjesta.

Skloništa osnovne zaštite su u depadanski Doma umirovljenika, Županijskoj bolnici, poslovnoj zgradi bivšeg MTČ-a u Ulici Matice hrvatske, zgradi Međimurjepleta u Mažuranićevoj, Čakovečkim mlinovima, JVP-u Čakovec, Vajdi, PU međimurskoj, Čateksu i zgradi MORH-a (Vojni odsjek Čakovec), dok su dopunska skloništa u Centru za kulturu, Gradskoj upravi i Medikolu.

Nedostatak opreme

Javna vatrogasna postrojba ima dovoljno opreme za intervencije, no dio će trebati zamijeniti zbog starosti. U postupku nabave je vozilo za intervencije u šumama vrijedno 1,4 milijuna kuna. Prema planu razvoja sustava Civilne zaštite, Crvenom križu za akcije spašavanja nedostaje po stotinu komada deka, madraca, posteljine, setova posuđa, 30 poljskih kreveta, po četiri uređaja za isušivanje prostora i šatora, 30 kaciga i druge opreme.

Članovima Hrvatske gorske službe spašavanja nedostaje osam kompleta suhih odijela za spašavanje iz vode, osam kompleta odijela za vodu od neoprena, deset sigurnosnih prsluka za vodu i kompleta za spašavanje u spiljama, računalna oprema za potrage i deset skija za spašavanja po snijegu.

Komunalna tvrtka Čakom treba 10.000 vreća za pijesak, apsorbens za ugljikovodike i nosila za ozlijeđene osobe. Međimurske vode planiraju nabaviti radni stroj rovokopač vrijedan 550.000 kuna.