Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
VELIKA GORICA

U Velikoj Gorici traju upisi u vrtiće, grade se još dva objekta

1/2
Foto: DV LOJTRICA
Nakon prijave na Javni poziv gradu je odobreno 27,360.000 kuna za gradnju dva nova dječja vrtića maksimalnih kapaciteta, u tijeku je izrada projektne dokumentacije

U tijeku su prijave za upise u dječje vrtiće Grada Velike Gorice. Upisi u dječje vrtiće provode se putem nacionalne online aplikacije e-Upisi koja je dostupna na portalu e-Građani te omogućava dohvat podataka o kojima evidenciju vode tijela javne vlasti. Osim što je roditeljima olakšan postupak prijave, za aplikaciju nije bilo potrebno osigurati financijska sredstva u gradskom proračunu jer riječ je o projektu koji se provodi na nacionalnoj razini i financira iz Europskog socijalnog fonda.

Bespovratna sredstva

U pedagoškoj godini 2023/24. prema Planu upisa osigurano je 501 raspoloživo mjesto u dječjim vrtićima. Najveći broj djece polazi redoviti predškolski program u dječjim vrtićima čiji je osnivač Grad Velika Gorica, a slijede dječji vrtići drugih osnivača, dadilje i uključivanje u kraći program predškole.

Broj djece u predškolskom sustavu Grada Velike Gorice posljednjih se godina mijenja i vidljivi su trendovi povećanja obuhvata. Stoga su strateški ciljevi u predškolskom odgoju i obrazovanju Grada Velike Gorice u odnosu na obuhvat djece rane i predškolske dobi u potpunosti usklađeni s nacionalnim i europskim ciljevima – usmjereni su osiguravanju dostupnosti dječjih vrtića svoj djeci koja trebaju predškolski odgoj i obrazovanje, ali i osiguravanju besplatnog redovitog programa predškolskog odgoja za svu djecu.

Protekla 2022. godina bila je iznimno uspješna za djelatnost predškolskog odgoja jer je osigurano povećanje kapaciteta za deset odgojnih skupina, ustanovljeni su besplatni e-upisi, a u strateškom smislu odobrena su sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za gradnju dvaju nova vrtića maksimalnih kapaciteta.

– Prijavili smo se na Javni poziv Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova s projektima gradnje novih dječjih vrtića i dobivena su bespovratna sredstva od 27,360.000 kuna za gradnju dva nova dječja vrtića maksimalnih kapaciteta. U tijeku je izrada projektne dokumentacije, nakon čega slijedi ishođenje građevinske dozvole i gradnja koja je planirana u sljedećoj godini – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar uz napomenu kako će već ove godine u zgradi VG Goričanke biti uređen novi prostor za potrebe dječjeg vrtića koji će osigurati dodatnih 120 mjesta u šest odgojnih skupina.

Potrebe najmlađih

Inače, u protekle je dvije godine u gradnju i adaptaciju objekata dječjih vrtića iz proračuna utrošeno 22,000.000 kuna, a proračunom za ovu godinu za redovnu djelatnost dječjih vrtića osigurano je 11,195.650 eura, što pokazuje koliko Grad Velika Gorica ulaže u potrebe svojih najmlađih sugrađana.

JASTREBARSKO Djeca na papiru pokazala svoje viđenje dvorca VINKOVCI Započinje gradnja novog dječjeg vrtića i dogradnja još dvaju objekata Od danas do subote Festival znanosti za goriške studente, ali i srednjoškolce