Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Hidrobaza je apsolutno jedna od najatraktivnijih plaža u Puli s nizom novih sadržaja

Uređena plaža na Hidrobazi ima Wi-Fi, dio za kućne ljubimce...

1/7
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Nekada se na toj plaži gotovo i nije moglo kupati, a danas je ona uređena

Sezona kupanja je počela, a uređena plaža na Hidrobazi hit je destinacija. Već je dulje vrijeme to jedna od najatraktivnijih pulskih plaža, koja se svake godine obogaćuje novih zanimljivim sadržajima.

Grad Pula najavio provedbu projekta Poduzetničkog centra ‘Coworking Pula’ Ovim projektom Pula još jednom potvrđuje svoju poziciju grada po mjeri poduzetnika

Grad Pula zajedno s Ministarstvom turizma kontinuirano već pet godina ulažu u plažu, i to oko 13,5 milijuna kuna, od čega je 9,9 milijuna kuna osigurano iz proračuna Grada Pule, dok je preostali iznos u visini od 3,6 milijuna kuna osiguralo Ministarstvo turizma. Uz to, ovogodišnju fazu uređenja ministarstvo sufinancira iznosom od 400.000, i to po dosadašnjem modelu, dok se ostatak sredstava u iznosu od 2,1 milijun kuna izdvaja iz proračuna Grada Pule.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Uređuje se od 2016.

Zahvaljujući recentnoj fazi uređenja, posjetitelji mogu uživati u piknik zoni, dječjem igralištu i igralištu za ulična košarka, košarka jedan na jednoga. Postavljena je dodatna urbana oprema, posađeno je bilje te je postavljen sustav navodnjavanja na dijelu novouređenih površina. Nakon dovršetka radova obalni je dio zaravnan, ojačan je školjer na najugroženijim dijelovima, a obala je dodatno prihranjena. Isto tako, svi tuševi i sanitarni čvorovi koji su postavljeni u prethodnim fazama u funkciji su, te je ugovoreno i dvotjedno čišćenje rampi za ulazak u more osoba s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

– Nekada se na toj plaži gotovo i nije moglo kupati, a danas je ona pretvorena u atraktivnu lokaciju nasuprot Nacionalnom parku Brijuni. Zadovoljan sam kako smo je uredili, a posebno bih istaknuo da se u svakoj fazi izvođenja radova posebno vodilo računa o potrebama osoba sa smanjenom pokretljivosti, s kojima smo usko surađivali. Bivša operativna obala mornaričke zrakoplovne postaje pokazuje svu svoju ljepotu i turistički potencijal – istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Pula U promet pušten i peti novoizgrađeni rotor koji olakšava promet u središtu grada Novi rotor i prometnica u Puli vrijedni su 6,8 milijuna kuna

Plaža Hidrobaza uređuje se još od 2016. godine. Radovi su započeli uređenjem obalnog dijela zahvata, odnosno centralnog dijela plaže. Sagrađena su tri stabilizacijska pera sa školjerama, čime je plaža zaštićena od jakih udara valova te je osigurano zadržavanje nasipanog šljunčanog materijala na plaži.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Plaža je potpuno prilagođena osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti izvedbom rampe i sunčališta te svlačionicom, a postavljena je i ostala urbana oprema. Centralni prolaz je asfaltiran, a uređen je i okolni prostor za pristup vozilima. Sljedećom fazom uređen je ostatak obalne fronte plaže u obuhvatu od 224 metara s jedne i 248 metara s druge strane od centralnog dijela plaže. Uređeno je još jedno pero sa školjerom, a na prvih 90 metara plaže, uz štinjansku lučicu, sagrađena je riva te je uređena šetnica.

Kabine za presvlačenje

Postavljene su još dvije kabine za presvlačenje te je uklonjena ograda prema Valbandonu kako bi posjetitelji imali kontinuitet nesmetanog kretanja cijelim obalnim pojasom. Slijedilo je uređenje sportskih sadržaja, igrališta za odbojku, mali nogomet ili badminton na pijesku, sanitarni čvorovi i tuševi, dodatna postava urbane opreme i rasvjete u LED tehnologiji s urađenim regulatorom za smanjenje intenziteta svjetlosti u noćnim satima. Postavljeni su stalci za bicikle i košarica za otpatke, među kojima i za selektivno prikupljanje otpada. Postavljen je sustav za navodnjavanje, izvedena je komunalna infrastruktura te uređen pristup za osobe smanjene pokretljivosti između velikog platoa i plaže.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Obnova Dječjeg kreativnog centra dobro napreduje, korisnici će ući u listopadu Sanacija bivšeg Pionirskog doma ide dalje i stoji 8,7 milijuna kuna

Plaža je sadržajima prilagođena svim generacijama i afinitetima. Hangari i avioni na dječjem igralištu prilagođeni su najmlađima dok je multifunkcionalno igralo namijenjeno djeci do 12 godina. Nešto stariji mogu uživati u sportskim sadržajima – igralištima za odbojku, mali nogomet ili badminton na pijesku, a postavljeni su i stalci za bicikle. Sunčališta i ostali sadržaji svakako zadovoljavaju potrebe posjetitelja koji traže ležerniji i mirniji ugođaj. Istaknimo također da posjetitelji još od prošle godine imaju prilike koristiti i besplatnu Wi-Fi internetsku mrežu te da je dio plaže, prema lučici Štinjan, „pet friendly“ plaža na kojoj je dopušteno dovođenje kućnih ljubimaca.