Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
U promet pušten i peti novoizgrađeni rotor koji olakšava promet u središtu grada

Novi rotor i prometnica u Puli vrijedni su 6,8 milijuna kuna

Pula
1/3
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL
Peti je rotor na raskrižju Valturske, Japodske i Ulice Jurja Žakna. Pula je samo lani uložila više od 40 milijuna kuna u uređenje prometnica

Radovi na još jednoj od osjetljivih točaka cestovnoga prometa u gradu Puli uspješno su okončani. Novoizgrađeni rotor na raskrižju Valturske, Japodske i Ulice Jurja Žakna ugovorene vrijednosti nešto manje od 5,5 milijuna kuna otvoren je za prometovanje, kao i novoizgrađena prometnica koja povezuje Valtursku ulicu s Japodskom ulicom/Ulicom Bože Gumpca ugovorene vrijednosti gotovo 1,3 milijuna kuna.

Županija provodi projekt EU za razvoj znanja i vještina u ugostiteljstvu i turizmu - KLIK Pula Turizam je temeljna sastavnica razvoja regije i cjeloživotno učenje je nužno

Počeli nakon sezone

- Peti je to rotor koji se u Puli sagradio u posljednjih nekoliko mjeseci čime se znatno utječe na veću sigurnost i protočnost prometa u gradu. Razvoj prometne infrastrukture doprinosi razvoju grada i projekti su to koji zahtijevaju pomno planiranje i dobru pripremu, posebno u vremenskom pogledu izvođenja, budući da se teži okončati ih u vrijeme manjih prometnih opterećenja. Stoga zahvaljujem svojim sugrađanima na razumijevanju i strpljenju koje pokazuju za vrijeme odvijanja radova kao i vrijednim radnicima koji odgovorno, savjesno i u zadanim rokovima odrade svoj posao - kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Predmetne investicije su to od iznimne važnosti za, prvenstveno sigurno, a potom i funkcionalno odvijanje prometa u tom dijelu grada i koje su, osim gradnje kolnih i pješačkih površina, obuhvatile i gradnju oborinske odvodnje, javne rasvjete, elektroničke kabelske kanalizacije te izmještanje postojećih instalacija HEP-a i vodovoda.

Ulaganje u prometnu infrastrukturu od vitalnog je značaja za razvoj grada i povećanje standarda življenja građana, a kroz programe građenja i održavanja samo u prošloj godini više od 40 milijuna kuna uloženo je upravo u uređenje prometnica na području grada. Većina gradilišta bila su aktivirana nakon završetka turističke sezone kako bi se radovi prilagodili periodu manjih prometnih opterećenja.

Prilagodba novim okolnostima Povratak u omiljeno kino Valli – radnim danom dvije projekcije, a vikendom uz matineje za djecu tri

Uz uvodno navedeni rotor ostala četiri koja su sagrađena tijekom 2019. i ove godine nalaze se na sljedećim frekventnim lokacijama: raskrižju Rizzijeve ulice i Ceste prekomorskih brigada, zatim na raskrižju Voltićeve i Rizzijeve ulice, a koji se nadovezuje na obližnji rotor na raskrižju Rizzijeve i Radićeve koji je sagrađen krajem 2018. godine, zatim na raskrižju Ulice starih statuta - državne ceste DC400 i Ulice Riva koji je krajem prošle godine izveden u investiciji Hrvatskih cesta d.o.o. , te rotor na raskrižju Ulice Veruda i Ulice Verudela, kao privremeno kružno raskrižje do modernizacije i rekonstrukcije četverokrakog raskrižja u trajno četverokrako kružno raskrižje.

Osim toga, Grad je prošle godine izgradio i uredio niz prometnica na širem području grada. U tom kontekstu može se spomenuti gradnju prometnice u dijelu Ulice Jasne Crnobori, u Turtijanskoj ulici, u dijelu Ulice Brist, u Črnjinoj ulici i druge. Isto tako uređene su i modernizirane brojne prometnice od kojih se može izdvojiti asfaltiranje više od dva kilometra nekada makadamske prometnice, dijela Labinske ulice koja služi i kao alternativni pravac tijekom ljetnih gužvi. Nadalje, saniran je kolnik u Koparskoj ulici, Kochovoj, Gupčevoj, Ulici grada Graza, Bečkoj ulici, Faverijskoj, Vukovarskoj, Rizzijevoj, Keršovanijevoj ulici. Redovnim održavanjem sanirana su lokalna oštećenja u Ulici 43. istarske divizije, Rakovčevoj, Stankovićevoj, Mletačkoj, Marulićevoj, Rovinjskoj, dok je u Ulici Drenovica izvršena potpuna sanacija asfaltnog zatora te je u Ulici Vallelunga izvedeno asfaltiranje u dužini od 550 metara. Izvedeni su i radovi izvanrednog uređenja dijela Ulice Veruda, Krležine, Radićeve, Rizzijeve, Budicinove, Županske, Kolhiđanske i mnoge druge te su održavane brojne makadamske prometnice.

Korisnici Gradske knjižnice Pula, poštujući posebne mjere, dolaze po nove naslove Porastao interes Puljana za iBiblos, servis za posudbu e-knjiga; sa 180 došli na 802 člana

Rampe i prilazi za invalide

Potrebno je posebno istaknuti da se prilikom sanacija prometnica uvijek vodi računa da se, gdje je to tehnički moguće izvesti, one prilagođavaju osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te prolasku s dječjim kolicima. Naime, paralelno s izgradnjom kružnih tokova osigurani su i uvjeti za pristup osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću tako da su ugrađene rampe za sprečavanje arhitektonskih barijera koje osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću omogućavaju pristup kolniku i sigurno prelaženje ceste.