Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Korisnici Gradske knjižnice Pula, poštujući posebne mjere, dolaze po nove naslove

Porastao interes Puljana za iBiblos, servis za posudbu e-knjiga; sa 180 došli na 802 člana

1/3
Foto: Grad Pula
iBiblos je prvi servis za posudbu e-knjiga koji su zajedno pokrenule narodne knjižnice u Istarskoj županiji i prvi je takve vrste u Hrvatskoj

Jedna od posjetiteljima omiljenih ustanova u kulturi Grada Pule, Gradska knjižnica i čitaonica prva je otvorila svoja vrata korisnicima nakon relaksacije mjera uzrokovanih koronavirusom. To su s radošću dočekali njihovi brojni korisnici i spremno su se prilagodili na „novo normalno“. Za sada mogu dobiti samo najosnovnije knjižnične usluge – vratiti knjige i posuditi nove naslove i to prema prilagođenom radnom vremenu.

Vizualni identitet i unutrašnja signalizacija bazena najbolji u Europi Kompleksu Gradski bazeni u Puli prestižna nagrada European Design Awards - Best of Show

Upisali 22 nova člana

– Budući da je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske odobrio početak rada knjižnica s korisnicima u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, Gradska knjižnica i čitaonica Pula morala je pripremiti smjernice za rad s građom i korisnicima. Zadovoljna sam jer su se naši djelatnici i korisnici vrlo brzo prilagodili radu u novonastalim okolnostima – rekla je Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Premda za sada rade skraćeno, od prvoga dana imaju velik interes članova. Prvi tjedan Gradsku knjižnicu i čitaonicu Pula posjetilo je 2718 posjetitelja, vratili su 3358 knjiga i posudili 4029 naslova. Zadovoljni su jer su u prvome tjednu rada upisali i 22 nova člana.

Kako bi ljubiteljima pisane riječi olakšali posudbu i vraćanje knjiga za vrijeme trajanja izvanrednih mjera omogućili su istovremenu posudbu do 10 knjiga na dulji rok od 42 dana. Izvan radnog vremena knjižnice posuđenu građu korisnici vraćaju u knjigomat.

Ravnateljica Načinović pojašnjava kako ni povrat knjiga više nije uobičajen pa se građa nakon povrata obvezno ostavlja u karanteni 72 sata, nakon toga razdužuje i vraća na police. Tek nakon toga knjige mogu ići ponovno u posudbu. Kod posudbe korisnicima nije dopušteno prelistavanje knjiga, stoga je poželjno da korisnici znaju što žele kada dođu u knjižnicu.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić Intervju Boris Miletić, gradonačelnik Pule: Pula je u 14 godina uspješno prošla tranziciju iz vojnog u jedan od najboljih gradova za život i rad u nas

No, posebno u ovo krizno vrijeme, aktualno je i to što članovi knjižnice mogu čitati knjige i u elektroničkom obliku. Članovi Gradske knjižnice i čitaonice Pula na raspolaganju imaju digitalne platforme za čitanje naslova u elektroničkom obliku iBiblos i Talijansku digitalnu knjižnicu u Istri – Biblioteca digitale italiana in Istria.

Novi način čitanja

– iBiblos je prvi servis za posudbu e-knjiga koji su zajedno pokrenule narodne knjižnice u Istarskoj županiji i prvi je takve vrste u Hrvatskoj. Iako svi svakodnevno čitamo s digitalnih ekrana, ipak se radi o novom načinu čitanja knjiga, za što je potrebno vrijeme da se uvriježi kao čitanje tiskanih knjiga. No, u ovoj situaciji kada je knjižnica bila zatvorena za korisnike, u velikoj mjeri je porastao interes za e-knjigu i iBiblos te smo zabilježili velik interes građana i posudbu e-knjiga – zaključila je Načinović.

Grad Pula je u posljednje dvije godine uložio više od 20 milijuna kn u uređenje kupališta Plaža na Hidrobazi imat će zonu za piknik i tematsko dječje igralište

Krajem 2019. godine imali su 180 aktivnih članova, a sada je ta brojka porasla na 802 člana.