Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
Sanacija opasnih područja

Uredit će se mjesto na kojem su česte prometne nesreće

Makarska
1/3
Foto: Grad Makarska
Početak radova predviđa se po završetku turističke sezone 2019., a njihovo trajanje četiri mjeseca. Grad Makarska za ovaj je projekt dobio 2 milijuna kuna

Zahvaljujući uspješnoj prijavi na Javni poziv za sanaciju opasnih mjesta kroz Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011.-2020.: Bolja cestovna infrastruktura, koju je objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Grad Makarska dobio je 2 milijuna kuna za sanaciju dva opasna mjesta kojima je sanacija postojeće infrastrukture najpotrebnija: zapadnog ulaza u grad i raskrižja koje predstavlja jedan od ulaza na Zelenku.

Nova rješenja za rasterećenje prometa Naselje Dugiš dobiva izlaz na magistralu

Naime, u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske d.d., Grad Makarska ostvario je sufinanciranje dvaju važnih projekata: ''Sanacija opasnog mjesta na D-8 na zapadnom ulazu u Makarsku'' i ''Sanacija opasnog mjesta na državnoj cesti D-8 u Makarskoj – križanje državne ceste D-8 sa Zagrebačkom, Put Požara i Istarskom ulicom'' dobivši bespovratna sredstva u iznosu od 1,975.898,75 kuna.

Stopa sufinanciranja za oba projekta iznosi 70% pa je za Sanaciju opasnog mjesta na zapadnom ulazu u Makarskoj, čija je ukupna vrijednost 1,305.880 kuna, dobiveno 1,142.645, a za sanaciju raskrižja, čija je ukupna vrijednost 952.290 kuna, 833.253,75 kuna.

Foto: Grad Makarska

Grad Makarska je za oba projekta izradio projektnu dokumentaciju, ishodovao lokacijsku dozvolu i pripremio glavne projekte nakon čega slijedi ishodovanje građevinske dozvola i pokretanje postupka javne nabave. Početak radova predviđa se po završetku turističke sezone 2019., a njihovo trajanje četiri mjeseca. Realizacija ovih dvaju projekata od velike je važnosti za Grad Makarsku jer se radi o lokacijama na kojima je zabilježen veći broj prometnih nesreća s tragičnim posljedicama za pješake. Upravo iz tog razloga, obje lokacije prema službenoj evidenciji MUP-a ocijenjene su kao opasna križanja.

U sklopu radova na sanaciji opasnog mjesta na zapadnom ulazu u grad planirana je izgradnja autobusnog ugibališta, premještanje i obnova Napoleonovog spomenika, uređenje parka uz spomenik i sanacija pješačkog pothodnika s rampom za osobe s invaliditetom.

Foto: Grad Makarska

Sanacijom križanja državne ceste D-8 sa Zagrebačkom, Put Požara i Istarskom ulicom konačno će se povećati faktor sigurnosti – dobit će se propisno simetrično raskrižje i uvjeti da u budućnosti bude semaforizirano.

Navedenim projektima, Grad Makarska i u 2019. nastavlja s ulaganjima u prometnu infrastrukturu te poboljšanjima prometnih rješenja koja ne prate cjelokupni razvoj grada i potrebe lokalnog stanovništva. Podsjetimo, uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova Grad Makarska prošle je godine sanirao i križanje Ulice Slikara Gojaka, Put Makra i državne ceste D-8 te vlastitim sredstvima nakon 30 godina izgradio novi pothodnik – pothodnik Moča.

Makarska Veseljko spremno dočekao 22 mališana Makarska nakon 10 godina dobila novi dječji vrtić Makarska Europa za građane Grad Makarska na 4. konferenciji projekta Europoly u talijanskom gradu Fano