Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
Sveti Ivan Zelina ovog se vikenda vraća u srednji vijek

Viteški turnir i sajam starih obrta u Zelini

Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
Prvi je turnir održan prije 13 godina u čast 450. obljetnice pobjede nad Turcima

Sveti Ivan Zelina ove subote vratit će se u srednji vijek. Konjanici, kovači, vitezovi i njihove djeve, krojači i stolari okupirat će grad jer se ove subote održava 13. Međunarodni viteški turnir.

51. Izložba vina kontinentalne Hrvatske Vinski maraton, gastrodegustacije i tamburaši

Prvi je turnir održan prije 13 godina u čast 450. obljetnice pobjede nad Turcima kod Sv. Helene. Tako je iz godine u godinu ova manifestacija oživljene povijesti srednjeg vijeka rasla i s vremenom okupljala sve više sudionika iz brojnih zemalja.

Ove godine na turniru će sudjelovati rekordan broj viteških, konjičkih, artističkih i ostalih udruga i skupina – njih više od 300 – kao i više od 300 sudionika programa. Program počinje u 10 sati, a završava u 24 sata i pun je zanimljivih događanja, pa će se odmah po otvorenju održati svečani mimohod viteških, konjičkih i drugih skupina kroz Sv. Ivan Zelinu od Trga Ante Starčevića do prostora Turnira, dok će istodobno zaljubljenici u starine razgledavati veliki i bogati sajam starih obrta. Na programu su i interaktivne radionice, na kojima se može naučiti kako koristiti srednjovjekovni tiskarski stroj do kovačkih radionica.

Ono što će privući najviše posjetitelja svakako su atraktivne borbe vitezova u više disciplina. Poseban program organiziran je za djecu, koja će u igri simulirati opsadu grada. Posebni gosti turnira su vitezovi templari koji u Svetom Ivanu Zelini održavaju svoju svjetsku konklavu.

Ulaz na Turnir je besplatan, kao i parkiranje, a za one koji u Zelinu dolaze iz Zagreba, s okretišta Dubec na Turnir će voziti besplatni ZET-ovi autobusi.

Učit će se sviranje klavira, gitare, tambure i harmonike Sv. Ivan Zelina najesen dobiva glazbenu školu