Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec 32 pregleda
kao na početku prošlog stoljeća

Vremeplov u Gradskoj kavani: plesna večer s legendarnom Lili Čaki Legenstein

Lili Čaki Legenstein u Gradskoj kavani Čakovec
Foto: Muzej Međimurja
Legendarna kazališna glumica i plesna umjetnica Lili Čaki Legenstein u Čakovec je stigla na poziv Muzeja Međimurja koji je organizirao plesnu večer

Legendarna kazališna glumica i plesna umjetnica Lili Čaki Legenstein vratila se u Gradsku kavanu u Čakovcu koju je u prvoj polovici 20. stoljeća u najmu imao njezin otac Geza. Ovaj put je Lili Legenstein, koja je kao mlada polaznica Državne glumačke škole u Budimpešti za umjetničko ime odabrala Čaki, po Čakovcu, u grad u kojem je nekad živjela stigla na poziv Muzeja Međimurja koji je organizirao plesnu večer.

Muzejske kustosice su u tzv. muzejsku kutiju u Gradskoj kavani uredile novi postav s prikazom predmeta s plesnih podija čakovečkih kavana dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća - par ženskih cipela i pamučnih rukavica, ogrlicu od bijelih perli, plesnu knjižicu, nalivpero za upisivanje u plesnu knjižicu, ženski šešir i torbicu.

Stari Grad Čakovec Vrijednost radova 41 milijun kuna Najveći kulturni projekt Međimurja: Muzej nematerijalne baštine do travnja 2020.

Iznad kutije izvješen je i plakat za plesnu večer 8. srpnja 1933., kad su po prvi put nastupile mlade plesne umjetnice Lili Legenstein i Livija Hahn, koje su izvele nekoliko "klasičnih i ekscentričnih plesova", među kojima i Valcer cvijeća iz Orašara.

Kavane su tada bile glavna okupljališta građanske klase koju su zabavljali bandisti (limena glazba), tamburaši i romski glazbenici. Najvažnije ličnosti i obitelji tada su, uz Legensteinove, bile i obitelji Pečornik, Graner, Morandini, Neumann, Brodnjak, Novak, Vajda, Strahija, Hirschmann, Schwartz, Zigler... Geza Legenstein u Čakovec je doveo i tenis, otkrivši Franju Punčeca, a bio je i prvi čakovečki bajker i zrakoplovac. Gospođa Lili, koja živi u Zagrebu, poželjela je na kraju druženja da se Gradskoj kavani Čakovec vrati njezino staro ime - kavana Royal. 

Radionice i kampovi u Čakovcu Svake godine nešto novo Tijekom zimskih praznika više od 600 djece na radionicama