Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Proračun Pule za 2021. godinu težak 514,43 milijuna kuna

Za sanaciju odlagališta Kaštijun predviđeno 24,4 milijuna kuna

Foto: Grad Pula
Za pomoć socijalno ugroženoj kategoriji građana osigurano je gotovo 10,75 milijuna kuna u proračunu

– Ovo je bila zahtjevna godina i upravo u ovim izazovnim vremenima, proračunom Grada Pule za 2021. godinu teškim 514,43 milijuna kuna, koji je balansiran i održiv, šaljemo jasnu poruku našim građanima da lokalna zajednica brine o njima. Inzistirao sam kod izrade proračuna da zadrži socijalnu komponentu, ali isto tako da se omogući razvoj. Uvijek ću inzistirati da se proračun donosi racionalno, odgovorno, čvrsto na zemlji, bez politikantstva i populizma. Proračun mora osigurati stabilnost javnih financija te smo kod njegove izrade vodili računa o svakoj kuni – kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić pri donošenju proračuna.

Gradsko vijeće Koprivnice prošli je tjedan na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici većinom glasova usvojilo proračun za 2021. godinu koji iznosi 243 milijuna kuna USVOJEN NOVI PRORAČUN U 2021. godini veća novčana potpora za rodilje, svako treće dijete besplatno u vrtić

Razvoj gospodarstva

Podsjetio je da je Pula jedan od najuspješnijih gradova u Hrvatskoj kada je riječ o borbi s koronavirusom, kao i Istarska županija jer su na vrijeme prepoznali i uveli prave mjere kako bi se zaštitilo zdravlje građana, ali i funkcioniranje gospodarstva i to rasterećenjem u smislu davanja prema Gradu, a nakon toga i konkretnim mjerama financijske pomoći gospodarstvu.

Kao jedan od gradova u Hrvatskoj koji najviše ulažu u razvoj gospodarstva, Pula će i iduće godine biti usmjerena ka poticanju gospodarskog razvoja pa je za ove aktivnosti osigurano ukupno 5,25 milijuna kuna. Za poduzetnike i obrtnike iznos od 1,5 milijuna kuna, dok je pola milijuna kuna namijenjeno za subvencioniranje kamata na kredite kroz program koji se provodi u suradnji s Istarskom županijom, gradovima i IDA-om. U vidu daljnjeg razvoja kvalitetnih uvjeta za razvoj poduzetništva, u 2021. godini planirana su sredstva za kapitalni projekt „Coworking Pula“ u iznosu od 830.000 kuna.

Projekt kojega je nositelj IDA d.o.o., a partner Grad Pula vrijedan je 23 milijuna kuna te će se sufinancirati bespovratnim EU sredstvima u iznosu od više od 18,3 milijuna kuna. Odnosi se na rekonstrukciju i opremanje postojeće zgrade u centru Pule te će se dodatnim ulaganjem u sadržaje omogućiti povoljno i poticajno poslovno okruženje za razvoj poduzetništva. Nastavlja se s provođenjem projekta „Dolcevita“ kojim Grad Pula financijski pomaže suvlasnicima da obnove pročelja i krovišta zgrada u staroj gradskoj jezgri, ali i šire. Za uređenje fasada izvan i unutar starogradske jezgre te za tekuće i investicijsko održavanje poslovnih prostora, Grad Pula je u proračunu za 2021. osigurao ukupno 3,8 milijuna kuna. Osigurana su i sredstva za daljnju obnovu starogradske jezgre i kulturno povijesne baštine. Za kapitalni projekt ITU Pulski fortifikacijski sustav/Kaštel u 2021. namijenjeno je 19,6 milijuna kuna.

Gradonačelnik Marin Mandarić o proračunu Grada Đakova za 2021. proračunu Grada Đakova Grad će mladima sufinancirati komunalni doprinos za prvu kuću

Nastavlja se i s ulaganjem u prometnu infrastrukturu rekonstrukcijom i uređenjem prometnica na brojnim lokacijama u gradu, a od izdašnijih investicija može se izdvojiti rekonstrukcija dijela prometnice Paduljski put s pripadajućom oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom za što je osigurano 5,5 milijuna kuna, dok je za Valdebečki put namijenjeno 3,4 milijuna kuna.

Kulturno-društveni centar

U svrhu osnivanja novog kulturno-društvenog centra Grad Pula namjerava staviti u funkciju postojeću zapuštenu industrijsku radionicu, bravariju tvrtke „Mehanika“. Za realizaciju ovog kapitalnog projekta i izgradnju polivalentnog centra sredstva u proračunu za sljedeću godinu iznose 7,77 milijuna kuna. Pored navedenih kapitalnih projekata, više od 30 milijuna kuna osigurava se za zaštitu okoliša, najviše na sanaciju odlagališta Kaštijun u iznosu od 24,4 milijuna kuna, pri čemu Fond za zaštitu okoliša, te Ministarstvo zaštite okoliša sudjeluju s gotovo 23 milijuna kuna. Planira se i provedba aktivnosti vezanih uz realizaciju reciklažnog dvorišta/sortirnice, nabava podzemnih i nadzemnih zelenih otoka za selektivno prikupljanje otpada te nabava posuda za selektivno prikupljanje otpada, sveukupne vrijednosti 3,43 milijuna kuna.

Grad nastavlja sa svim započetim projektima, pa tako s 5,55 milijuna kuna planira nastaviti i projekt izgradnje Gradskog skloništa za životinje, pomagat će provođenju brojnih kulturnih manifestacija, ulagati u sport i školstvo, ali i biti na usluzi socijalno osjetljivim građanima. U uvjetima pandemije Grad je zadržao visoku razinu socijalne osjetljivosti te je za pomoć socijalno ugroženoj kategoriji građana osigurano gotovo 10,75 milijuna kuna, za ustanove i udruge u socijalnoj skrbi 3,43 milijuna kuna te za Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda gotovo 2,8 milijuna kuna. Referirajući se na proračun, gradonačelnik Miletić podsjetio je da je kroz protekla tri usvojena proračuna Grada Pule usvojeno 40 posto prijedloga amandmana oporbenih vijećnika.

– Ovdje se jasno vidi politička kultura i uvažavanje tuđeg mišljenja. Uvijek prihvaćamo kvalitetne prijedloge koji će u konačnici biti na korist građana grada Pule – dodao je gradonačelnik Miletić.