Izbornik
Naslovnica Općine Vir
UREĐENJE VIRSKOG GROBLJA

Centralni trg sa stazama gotov do polovice lipnja

Foto: Vir
Majstori Vir održavanja podižu kameni zid uz virsko groblje

Radovi na projektu uređenja virskog groblja trenutno su usmjereni na završne poslove oko definiranja centralnog trga sa stazama i ulaznim portalom te na podizanju novih grobnica ispod crkvice svetoga Ivana. Majstori su u međuvremenu postavili ukrasne kamene kocke u utore između kamenih ploča i fugirali ih, pa se posao pomalo dovršava. U općinskom poduzeću Vir održavanje očekuju da će do 15. lipnja najveći dio poslova biti završen, izvijestili su iz virske lokalne uprave.

Na mamografski pregled odazvalo se 45 Viranki Viranke ukazale na važnost pregleda i ranog otkrivanja raka dojke

– Do polovice lipnja groblje će više-manje imati konačan izgled, iako neće u potpunosti biti gotovo. Centralni trg sa stazama sigurno će biti gotov – kaže inženjer Ivica Pavlović iz komunalnog poduzeća Vir održavanje. Javna rasvjeta na groblju postavljat će se na samom kraju radova kada se konačno riješi i očisti staza s fugama.

– Sva je potrebna rasvjeta već kod nas, pa samo čekamo da bude gotov dio s centralnim trgom i stazama – dodaje inženjer Pavlović. Ukupno će se postaviti 115 rasvjetnih tijela uz tridesetak tijela dekorativne rasvjete s LED profilima na mrtvačnici, dok će šest reflektora na tri pozicije biti postavljena uz grobljansku crkvicu svetoga Ivana. Uglavnom je riječ o rasvjeti manje snage koja će osvjetljavati kameni zid, zelenilo, mrtvačnicu, odar, ulazni portal, staze i centralni križ uz koje će biti postavljena podna rasvjeta. Prethodno su majstori Elvis Juko, Željko Klanac i Đuro Oršolić iz Vir održavanja podignuli vrlo lijepi kameni zid na virskom groblju, koji možda najljepše ilustrira trenutni pogled na projekt konačnog uređenja groblja. Ovaj projekt Vir održavanja i zadarskog arhitekta Bogdana Marova već je gradnjom objekta mrtvačnice s kapelicom dobio najvažniju strukovnu nagradu u Hrvatskoj, a bio je nominiran i za međunarodne nagrade.