Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Na mamografski pregled odazvalo se 45 Viranki

Viranke ukazale na važnost pregleda i ranog otkrivanja raka dojke

Foto: Vir
Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u novije vrijeme i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim, pa čak i u dvadesetim godinama

Svijest o važnosti preventivnog pregleda i ranog otkrivanja raka dojke pokazalo je 45 Viranki koje su bile naručene za mamografski pregled na otoku Viru. Izvršio ga je inženjer Petar Borojević iz zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” uz pomoć medicinske sestre Ivane Haberle iz Zadra u specijalnom vozilu mobilne mamografije s uređajem za pregled. S geslom “Stvarajmo zajedno budućnost” Virankama svih životnih dobi ponuđena je mogućnost preventivnog i redovitog pregleda, odnosno rendgenskog snimanja dojki te dijagnostičke usluge.

Vir podržao dosadašnju političku viziju Trijumf Nezavisne liste Antonija Vučetića i Marina Radovića

Pohvala medicinarima

– Zaista moramo pohvaliti medicinsko osoblje koje je došlo na Vir. Prije dvije godine napravila sam prvi pregled na Viru, pa sam se rado odazvala i ovoj akciji – kaže Milka Banović. Uz Anu Bilobrk i Miru Sudra gospođa Milka bila je među prvim Virankama na pregledu i snimanju.

– Četvrti put sam na pregledu, a prvi put sam iskoristila mogućnost mobilne mamografije i snimanje obavila na otoku. Nemam u obitelji slučajeva raka dojke, ali je važno redovito ići na preglede, pogotovo nakon pedesete godine. Vrag nikad ne spava, zato je najvažniji redoviti pregled – govori gospođa Mira. Prvi mamografski pregled – navodi se u stručnoj literaturi – trebalo bi napraviti između 38. i 40. godine života, a kod žena s pojavnošću raka dojke u bližih srodnika preporučuje se i ranije započinjanje redovitih mamografskih pregleda.

OSVJETLJAVANJE Javna rasvjeta postavlja se trenutačno u Lazu II te u Ulici Laz X

Obolijevaju i muškarci

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u novije vrijeme i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim, pa čak i u dvadesetim godinama.

– Obolijevaju i muškarci, no riječ je o jedan posto zabilježenih slučajeva raka dojke kod muškaraca. Pregled je za žene iznimno važan, jer nakon pregleda imamo očitanja dva liječnika u Zagrebu – ističe sestra Haberle iz Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije. Radom Službe za socijalnu medicinu i javno zdravstvo ovog županijskog Zavoda inače rukovodi dr. Ljiljana Balorda, specijalistica javnog zdravstva čiji posao obuhvaća praćenje i analizu raznih zdravstvenih pokazatelja, među kojima je i praćenje stope rasta malignih bolesti.