Izbornik
Naslovnica Općine Vuka
Projekti Općine Vuka za bolje životne uvjete svih mještana

Grade se staze, starijima osigurani skrb i prijevoz, a mladima edukacije

Ovo će zaokružiti cijeli krug skrbi o mještanima naših općina jer će kroz navedene projekte biti obuhvaćene one skupine kojima je pomoć najpotrebnija – kaže načelnik Maričić
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Ovo će zaokružiti cijeli krug skrbi o mještanima naših općina jer će kroz navedene projekte biti obuhvaćene one skupine kojima je pomoć najpotrebnija – kaže načelnik Maričić

Općina Vuka započela je s gradnjom pješačkih staza u dužini od 1,5 kilometara, a ukupna vrijednost tog projekta iznosi 1,2 milijuna kuna. Od toga, 500.000 kuna su sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a razliku pokriva Općina.

‘ZAJEDNO U ZAJEDNICI OPĆINE ČEPIN’ Briga za kvalitetan život starijih mještana

Kombi za prijevoz starijih

Asfaltne staze širine 140 centimetara gradit će se u naselju Hrastovac i u Ulici Nikole Šubića Zrinskog u Vuki, dok će se u Osječkoj ulici u Vuki graditi staza širine 150 centimetara od kocke dimenzija 10 puta 20 centimetara.

– Nastavak je ovo projekta koji smo započeli prije nekoliko godina i čiji je cilj sagraditi potpuno nove pješačke staze na području cijele općine. Dosta smo sredstava u proteklih nekoliko godina već uložili u ovu svrhu, a namjera nam je u iduće dvije godine sagraditi sve pješačke staze. U dogovoru s Hrvatskim cestama pripremili smo projektnu dokumentaciju za gradnju biciklističko-pješačkih staza uz državnu cestu D7. Ovaj dio staza pokrivao bi dionicu od granice s gradom Đakovom do granice s općinom Čepin. Taj je projekt vrijedan gotovo deset milijuna kuna s PDV-om. Koronakriza je odgodila početak provedbe toga dijela, ali sigurni smo da će se kroz idućih godinu, dvije realizirati – govori načelnik Damir Maričić.

“Aktivno u trećoj životnoj dobi” još je jedan u nizu projekata socijalnog značenja koji im je odobren. Usmjeren je na korisnike starije od 65 godina.

Započinju tri energetske obnove vrijedne ukupno 3,5 milijuna kuna Novo ruho za zgrade NK Čepin i Klas te Društveni dom u Čepinskim Martincima

– Za provedbu ovog projekta odobren nam je iznos bespovratnih sredstava od gotovo milijun i pol kuna. Tim sredstvima kupujemo putničko kombi-vozilo 8+1 kojim će se korisnici prevoziti do ustanova koje su im važne za očuvanje životnog standarda. Prije svega mislimo na prijevoz liječniku, do pošte, suda ili državnih institucija koje nemamo na području naše općine, a njima su potrebni. Obavljat će se prijevoz i u kupovinu nužnih namirnica, ako to nije moguće ostvariti u mjestu stanovanja – dodaje on.

Cijeli projekt traje 24 mjeseca, a u tu svrhu će biti zaposleno pet osoba koje će se brinuti i o sportskim i društvenim aktivnostima korisnika. – Bit će organizirano i nekoliko izleta u mjesta koja ovi ljudi sami ne mogu posjetiti – najavljuje Maričić.

Na području općine Vuka u tijeku je i provedba jednog od projekata iz programa "Zaželi". U njemu je trenutno zaposleno 15 žena koje se brinu o 90 krajnjih korisnika. Osim ovog projekta koji je već počeo, očekuju uskoro i potpis ugovora za još jedan takav projekt u sklopu kojeg bi bilo zaposleno još 12 žena i one bi se brinule o još 72 krajnja korisnika.

Novi uspjeh Gradskog društva Crvenog križa Novi uspjeh Koprivnički Crveni križ iz fondova EU povukao 17,5 milijuna kuna

Novac iz EU

– Ako podvučemo crtu ispod ova tri gore navedena projekta socijalnog značenja, očekujem da bi skrb imali svi stanovnici treće životne dobi. Uz ovoliki broj zaposlenih i sredstva koja smo uspjeli povući prijavljujući se na natječaje financirane sredstvima EU, nema razloga da itko bude izostavljen – zaključuje. Općina Vuka ima još nekoliko prijavljenih projekata za koje očekuju pozitivnu ocjenu.

– Jedan od tih projekata smo prijavili zajedno s općinom Čepin, u sklopu poziva Urbane aglomeracije Osijek, mi smo nositelji, a Čepin partner. Projekt je vrijedan 2,6 milijuna kuna. U njemu ćemo urediti dva prostora gdje će za to ovlašteni stručnjaci educirati mlade učeći ih vještinama koje će biti vrednovane na tržištu rada. Smatramo da će ovo zaokružiti cijeli krug skrbi o mještanima naših općina jer će kroz navedene projekte biti obuhvaćene one skupine kojima je pomoć najpotrebnija: osobe treće životne dobi imaju osiguranu pomoć u kući i prijevoz, a mladi edukacije kojima će biti konkurentniji na tržištu rada. Ukupna vrijednost nabrojenih projekata koji nisu vezani za građevinu iznosi 5 milijuna kuna. Koliko god ova godina bila teška zbog koronakrize, na kraju, kada podvučemo crtu, smatram da možemo biti zadovoljni – zaključuje načelnik.