Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
GUNJA

Za rad udruga Općina Gunja osigurala oko 53.000 eura

1/5
Foto: Općina Gunja
Bitno je istaknuti da sve udruge već 15 dana nakon potpisivanja ugovora na svojim računima imaju cjelokupni osigurani iznos, kaže načelnik

Sukladno provedenom natječaju načelnik Općine Gunja i predstavnici nevladinih udruga koje djeluju na području Gunje potpisali su ugovore o dodjeli financijskih sredstava Općine iz područja sporta, kulture i ostalih društvenih djelatnosti. Ovisno o potrebi, broju članova, programu i sličnom, sredstva su odobrena za 15-ak općinskih udruga.

Odlična suradnja

Među onima koji su dobili sredstva su i neke sportske udruge poput Nogometnog kluba Jadran, Sportske stolnoteniske udruge Spin, Pikado kluba Ravnica, Moto kluba Cvelf, Sportsko-ribolovne udruge Šaran, Sportsko-ribolovne udruge Stari šaran, Nautički klub Splav, Šahovski klub Gunja i Udruga uzgajivača golubova visokoletača Tekir. Sredstva su odobrena i udrugama u kulturi i ostalim društvenim djelatnostima poput Kulturno-umjetničko društvo Graničari, Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske Vukovarsko-srijemske županije, Udruga Zlatne niti Gunje, Udruga umirovljenika općine Gunja, Društvo multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije i Multimedijalni centar Studio kreativnih ideja.

Govoreći o potpisanim ugovorima, načelnik Ante Gutić kaže kako Općina Gunja redovito u svome proračunu dio sredstava izdvaja za sufinanciranje rada udruga u sportu, kulturi i ostalim društvenim djelatnostima, koje djeluju na području općine Gunja. Tako je u proračunu za 2023. godinu predviđen iznos od 13.272 eura za sufinanciranje programa udruga u kulturi i ostalim društvenim djelatnostima, a za sufinanciranje programa udruga u sportu je predviđen iznos od 39.817 eura.

– Unatoč tome što je općinski proračun ove godine ostao bez preko 70.000 eura iz fiskalnog izravnanja nastojali smo da to smanjenje ne osjete udruge kojima su sredstva prijeko potrebna za normalno funkcioniranje kao i realizaciju zamišljenih programa. Masa tih sredstava za sufinanciranje je na prošlogodišnjoj razini za što smatramo da je jako dobro. Mogu samo reći kako ćemo se u budućnosti truditi to i zadržati – rekao je Gutić.

Ovom prilikom osvrnuo se i na suradnju Općine i udruga rekavši kako je ona na visokoj razini i da je zadovoljan njihovim radom. Slijedom te suradnje udruge se odazivaju na akcije koje organizira općina poput Dana općine, Dana udruga, Božićnog sajma, Uskršnjeg sajma… Prema njegovim riječima, sve te udruge rado se uključuju u takve manifestacije, a često su predstavnici udruga su ti koji predlažu nove ideje i provode ih u djelo.

– Bitno je istaknuti da sve udruge već 15 dana nakon potpisivanja ugovora na svojim računima imaju cjelokupni osigurani iznos. Samim tim nema potrebe za bilo kakva iščekivanja, strah kada će biti novac uplaćen, zivkanja, povlačenja za rukav i slično. Nogometni klub Jadran je jedina udruga, koja dobiva i najviše novca, kojoj se sredstva isplaćuju po nekoj unaprijed dogovorenoj dinamici – objasnio je Gutić.

Značajna sredstva

Podsjetio je i kako je potpisivanju ugovora prethodio raspisani javni poziv Općine na koji su oni prijavljivali svoje planove rada. Potom je ustrojeno povjerenstvo za ocjenjivanje koje je svaki od pristiglih prijedloga vrednovalo.

– Kada se kaže da je za sufinanciranje rada udruga osigurano oko 53.000 eura, to se nekima, s obzirom na visinu njihovih proračuna, čini malo. Međutim, kada mi znamo koliki je naš proračun, a uz to i kolike su potrebe općine, onda je to za nas ogroman novac. Svjesni su toga i u udrugama te se trude na razne druge načine, kroz projekte i slično, osigurati preostala sredstva kojih je nikada dovoljno. Općina Gunja svojim doprinosom u financijskom pogledu pomaže, stimulira rad svih udruga koje djeluju na području naše općine, što će činiti i dalje – rekao je Gutić.

Zadovoljni su i predstavnici udruga koje će moći realizirati unaprijed planirane programe i manifestacije te mještanima općine donijeti neke nove i zanimljive sadržaje.

Raspisan javni poziv Općina Gunja zaposlit će tri osobe za javne radove GUNJA Asfaltirana pješačka staza koja prolazi kroz tri ulice GUNJA Pripremne radnje za izgradnju novog mezarja u Gunji