Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Ministarstvo prometa

Dodatnih 100 milijuna kuna za županijske ceste

Županijske ceste
1/2
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Riječ je o dodatnom iznosu osiguranom kroz rebalans proračuna i projekcije za 2019. i 2020., koji se ŽUC-evima dodjeljuje za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih cesta u 2018., s mogućnošću korištenja i u 2019.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i ove je godine osiguralo dodatnih 100 milijuna kuna za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih cesta, priopćeno je iz tog ministarstva.

Ministar Oleg Butković je, naime, potpisao Odluku o dodjeli sredstava, odnosno 20 ugovora kojima se županijskim upravama za ceste (ŽUC) dodjeljuje ukupno 100 milijuna kuna.

Riječ je o dodatnom iznosu osiguranom kroz rebalans proračuna i projekcije za 2019. i 2020. godinu, koji se ŽUC-evima dodjeljuje za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih cesta u 2018. godini, s mogućnošću korištenja i tijekom 2019. godine. 

Liburnija Vrijedni 45 milijuna kuna Liburnija kupuje 25 novih autobusa

- Osiguravanjem dodatnih 100 milijuna kuna i ove godine, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nastoji smanjiti financijski jaz koji je kod ŽUC-eva nastao ukidanjem dijela sredstava, zbog čega gotovo svi imaju problema s nedostatkom sredstava za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih cesta - kaže se u priopćenju.

Prilikom raspodjele sredstava ministarstvo je prvenstveno uvažavalo stvarne potrebe pojedinog ŽUC-a, tako da je najviše sredstava dodijeljeno onima za koje je utvrđeno da su im najpotrebnija, uzimajući u obzir prvenstveno stanje cestovne infrastrukture i broj kilometara pod upravljanjem te ostale ključne parametre.

Ističe se i da na temelju takvog modela raspodjele, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture namjerava poboljšati i ujednačiti standarde održavanja i obnove županijskih i lokalnih cesta, s ciljem postizanja održivog i dugoročno stabilnog sustava.

Pruga Vinkovci-Vukovar Novo lice Vinkovaca Obnova pruge i sedam novih autobusa