Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
zdravlje

Dosad registrirano više od 1100 oboljelih od gripe

Foto: Yui Mok/Press Association/PIXSELL
Osim dječaka u Metkoviću, koji je umro zbog sepse uslijed gripe i zaraze streptokokom, od posljedica gripe i zaraze bakterijom pneumokokom, koji su uzrokovali obostranu upalu pluća, umro je 50-godišnji muškarac

U Hrvatskoj je trenutno registrirano više od 1100 oboljelih od gripe, iako je stvarni broj oboljelih veći, a u populaciji dominira virus A, koji se nalazi u ovosezonskom cjepivu, doznaje se u Nacionalnom centru za influencu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Osim dječaka u Metkoviću, koji je umro zbog sepse uslijed gripe i zaraze streptokokom, od posljedica gripe i zaraze bakterijom pneumokokom, koji su uzrokovali obostranu upalu pluća, umro je 50-godišnji muškarac, doznaje se od voditelja Nacionalnog centra Vladimira Draženovića.

pješačenje zdravlje Počinje Aktivno življenje u županiji

Dinamika epidemije ista je kao i prošle godine, a gotovo kod svih 270 slučajeva koji su dosad laboratorijski analizirani potvrđen je virus A tipa H1N1.

"Za razliku od prošle godine, kad je dominirao virus B, ove godine imamo dominaciju A virusa, što je dobra zaštita za sve koji su se cijepili, jer su dijelovi tog virusa u cjepivu. Mi smo sada na uzlaznoj putanji što se tiče epidemije i smatramo da ćemo na vrhunac, koji će potrajati nekoliko tjedana, doći za tjedan do dva, kada će se tjedno bilježiti više od tisuću oboljelih od gripe", kaže Draženović.

Protiv gripe ove se sezone cijepilo oko 360.000 ljudi, što je više nego lani. Radi se uglavnom o populaciji kroničnih bolesnika, radno aktivnim građanima i određenom broju djece.

Ljetni kamp u Vukovaru Ljetni kamp u Vukovaru Sportom i bez mobitela do zdravlja