Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
En Primeur

Izvoz vina u 2018. porastao je više od 22 posto

Predstavilo se 60 izlagača malvazije i 20-ak proizvođača autohtonih sorti bregovite Hrvatske i žlahtine
1/17
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Prošla je godina dala vina velikoga potencijala i visoke kvalitete. Ocijenio bih je kao vrlo dobru do odličnu, kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Istre Vinistra

Rast ugleda naših vina sada se već može vidjeti i kroz brojke. Izvoz vina u 2018. porastao je više od 22% u prvih 11 mjeseci, u odnosu na prethodnu godinu, u segmentu vina više cjenovne kategorije – pjenušaca i vina u bocama – kazao je potpredsjednik HGK Dragan Kovačević na otvaranju 8. En Primeura koji su u zagrebačkom hotelu Esplanade organizirali HGK i Udruga Vinistra.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Gosti dvodnevnog festivala uživali su u vinima najboljih vinarija iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, BiH te Makedonije WineOs potvrdio županiju kao izvrsnu vinsku destinaciju Polovica vina proizvedenog u nas za pet će godina dolaziti iz Slavonije i Baranje

Na jednoj od najatraktivnijih vinskih manifestacija ugostiteljima, sommelierima, vlasnicima vinoteka, distributerima, hotelijerima i vinskim kritičarima predstavilo se više od 60 proizvođača malvazija i 20-ak proizvođača autohtonih sorti bregovite Hrvatske i žlahtine. Budući da je malvazija jedno od omiljenih vina turista, Kovačević očekuje kako će upravo vina dati svoj doprinos i turističkoj ponudi i identitetu Hrvatske, posebice kroz nacionalni brend Vina Croatia – vina mosaica.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

osvojio posebnu nagradu Buje - grad koji vrijedi posjetiti zbog vrhunskih sorti vina

– Prošla je godina dala vina velikoga potencijala i visoke kvalitete. Ocijenio bih je kao vrlo dobru do odličnu, stoga sad imamo priliku kušati tipične malvazije s izraženom voćnošću i svježinom te punim tijelom – kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Istre Vinistra. 

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Stjepan Đurinski Zaprešićki vinarski šampion U proizvodnji vina je najbolji, ali pije ga samo ako baš mora vinova loza Garešnica Najbolji su slatki chardonnay iz 2016. te graševina iz 2017. godine