Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Budući obrtnici

“Kad uštedim dovoljno od stipendije, bit će mi to početni kapital za pokretanje posla”

Cilj je da učenici dobivaju i 18.000 kuna godišnje
1/4
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Dodijeljeno je 3017 stipendija u iznosu od 9000 kuna godišnje za učenike strukovnih škola, a ministar Darko Horvat najavio je udvostručavanje tog iznosa

“Kada nekome zatreba majstor, koga pozvati, a kome odvesti auto na popravak?”, “Gdje pronaći vodoinstalatera ako pukne cijev i koliko treba čekati parketara”, “Kome odnijeti cipele na popravak ili odjeću na šivanje?”...

petrinja Dodijeljeno 30 stipendija za akademsku godinu 2018./2019.

Da je zbog iseljavanja radnika danas u Hrvatskoj jako teško odgovoriti na ova pitanja, upozorio je dramski performans izveden na početku programa u povodu dodjele stipendija učenicima srednjih škola u obrtničkim zanimanjima. Uz poruku koliko su strukovna zanimanja važna 3017 učenika potpisalo je ugovore o primanju stipendije u iznosu od 9000 kuna godišnje. 

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Sve iz fondova EU

– Svjesni smo da trenutno u Hrvatskoj nedostaje radnika, no poruka Vlade jest da će u Hrvatskoj biti dovoljno i postolara i stolara i elektroinstalatera i krojača i svih zanimanja po kojima smo uvijek bili poznati u svijetu. Bit će opet dobrih majstora jer će to omogućiti svi projekti koji su pokrenuti u zadnje tri godine – poručio je ministar gospodarstva Darko Horvat te najavio da će iduće godine biti udvostručen i broj podijeljenih stipendija, ali i njihov iznos.

– Cilj nam je da učenici dobivaju 18 tisuća kuna godišnje što do sada nije bilo izvedivo. Tek je, naime, porezna reforma omogućila da učenici dobivaju veći iznos bez da njihovi roditelji izgube mogućnost korištenja poreznih olakšica – objasnio je ministar te poručio da se planira i povećanje participacije za poduzetnike koji prime učenika na praksu.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Ulaganje u obrazovanje mladih Grad izdvojio 300.000 kuna za stipendije od 750 kuna koje prima 40 studenata

A odgovor na pitanje odakle sredstva za nove poticaje dao je premijer Andrej Plenković.

– I ove i buduće stipendije moguće su zahvaljujući našem članstvu u Europskoj uniji budući da se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, i to u punom iznosu od gotovo 70 milijuna kuna – objasnio je premijer te poručio kako je važno poticajima uskladiti obrazovni sustav i potrebe tržišta rada. 

A koliko su stipendije učenicima važne, potvrdio je i ravnatelj Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu Anto Delač.

– To je njima strašno bitno, kao i njihovim roditeljima, ali i školi i to ne samo zbog novca iako im je materijalna potpora potrebna. No važno im je i pokazati da ih se cijeni, sada kao učenike i u budućnosti kao radnike – rekao je Delač te priznao kako je strukovnim školama i dalje teže privući učenike u odnosu na gimnazije.

Potpisani stipendijski ugovori s učenicima i studentima 'Mi smo tu da vam pomognemo i olakšamo vaše školovanje'

Trebaju nam i majstori 

– No s vremenom se to mijenja te društvo počinje shvaćati da su i strukovna zanimanja važna – ističe Anto Delač čijih je 135 učenika jučer dobilo stipendiju.

Među njima su i 15-godišnji Ilija Sivrić te Vinko Bogomolec koji kažu kako su jako zadovoljni, a stipendija će im biti i motivacija za dobre ocjene budući da je u slučaju nepolaganja predmeta moraju vratiti.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

– A i novac će nam dobro doći s obzirom na to da bi nas se moglo i malo bolje platiti na praksi – kaže Ilija Sivrić, dok Vinko Bogomolec dodaje da se možda nešto i uštedi pa se jednom iskoristi kao početni kapital za otvaranje posla.

– To je dobar poticaj za učenike u strukovnim školama jer nas često ne doživljavaju ozbiljno. A mi ne radimo ništa lakši posao od gimnazijalaca, samo drugačiji! – kažu.

Prednost kod dodjele stipendija imali su nadareni studenti, studenti s invaliditetom, ratni stradalnici te oni koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja Županija od ove akademske godine stipendira nova 24 studenta Cilj nam je da se vratite i svoje znanje prenesete u razvoj naše županije