Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska 100 pregleda
PROJEKT WIFI4EU

Portal za registraciju općina, gradova i pružatelja usluga uskoro će biti otvoren

Tonino Picula
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Ovo je izvrsna prilika za sve hrvatske općine i gradove da putem jednostavne procedure povuku sredstva iz EU fondova i svojim građanima osiguraja najsuvremeniju Wi-Fi opremu, poručio je Picula.

Na sastanku s europskim zastupnicima održanom jučer u Bruxellesu, Odjel za ulaganje u mreže visokog kapaciteta (DG CONNECT.B5) potvrdio je da će portal za registraciju općina, gradova i pružatelja usluga biti otvoren u drugoj polovici ožujka, dok će prvi od ukupno pet poziva za dodjelu sredstava biti raspisan sredinom svibnja.

Valentin Turković napravio besplatan najbrži internet Inovacija Valenta Turkovića Ovaj kvart ima internet brži od Pariza i Londona, a svi surfaju potpuno besplatno

„Ovo je izvrsna prilika za sve hrvatske općine i gradove da putem jednostavne procedure, povuku sredstva iz EU fondova te osiguraju svojim građanima, ali i gostima, najsuvremeniju Wi-Fi opremu. Odlična vijest je i što će cijeli proces prijave biti dostupan na hrvatskom jeziku!“, poručio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Iz Komisije su pojasnili da se radi o dvije faze natječaja: jedinice lokalne samouprave i pružatelji usluga imat će na raspolaganju šest tjedana za registraciju na portal, što je preduvjet za sudjelovanje u kasnijim pozivima za dodjelu sredstava. Brzina i redoslijed registracije na portalu neće utjecati na kasniju raspodjelu sredstava. Također, jednom prijavljena jedinica lokalne samouprave i pružatelj usluga neće se morati ponovno registrirati kako bi sudjelovali u kasnijim pozivima. Picula ističe da je za registraciju na portal potrebno prvo pribaviti „EU Login Key“. Riječ je o jednostavnoj proceduri koja se može obaviti na sljedećoj poveznici: webgate.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi .

pametne klupe Rijeka Na pet lokacija u gradu postavljene pametne klupe

Druga, i važnija faza, je raspisivanje poziva za dodjelu sredstava. Brzina tj. redoslijed prijava (javljanja na poziv) bit će ključan faktor u ovoj fazi, obzirom da će Komisija primjenjivati princip „first come, first served“. Za prvi poziv za dodjelu sredstava osigurano je 15 milijuna eura tj. 1000 vaučera u vrijednosti od 15 000 eura koje će 1000 najbržih jedinica lokalne samouprave dobiti za nabavku i instalaciju najsuvremenije opreme. Komisija će osigurati minimalno 15 vaučera za svaku zemlju članicu, te je uvela limit od 8% od ukupnog iznosa sredstava koji može biti dodijeljen unutar jedne države članice. Točan datum objave prvog poziva bit će objavljen na ranije spomenutom portalu.

Podsjećamo, Europski parlament je u rujnu 2017. godine izglasao program pod nazivom “WiFi4EU“ koji će u naredne dvije godine staviti 120 milijuna eura bespovratnih sredstava na raspolaganje javnim tijelima, a za nabavku i ugradnju opreme potrebne za bežične pristupne točke. Programom WiFi4EU Komisija želi pomoći europskim jedinicama lokalne samouprave, koje imaju niže financijske i institucionalne kapacitete za povlačenje europskih sredstava, kako bi svojim građanima osigurali besplatan pristup kvalitetnim WiFi mrežama. Oni koji već imaju javne bežične pristupne točke, mogu aplicirati za njihovu nadogradnju. Komisija će ukupno raspisati pet poziva, u prosjeku jedan svakih 6 mjeseci. Dok će se kroz prvi poziv raspodijeliti 15 milijuna eura, kroz naredne pozive se taj iznos planira povećati na iznos između 20 i 25 milijuna eura.

Ivanec Projekt ponudila irska tvrtka Tehnologija za 21. stoljeće: ultrabrzi internet Ivancu i svim okolnim selima Svečano otvoren dječji vrtić Rakovac Održana prezentacija I ovaj grad uvodi upise u vrtiće putem interneta po uzoru na Veliku Goricu mobitel u vožnji Sigurnost u prometu Prvi grad u Hrvatskoj koji ima Free mobile zonu