Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Darovnica kralja P. Krešimira

950 godina od prvog spomena otoka Vira

Foto: Općina Vir
Iz godine 1069., iz razdoblja uspostave prve hrvatske države, datira i prvi pisani povijesni podatak o Viru

U programu proslave Dana Općine Vir 29. kolovoza i blagdana glavosijeka svetog Ivana Krstitelja, zaštitnika virske općine, posebno će se obilježiti 950. godišnjica prvog povijesnog spomena otoka Vira. Tako godine 1069., iz razdoblja uspostave prve hrvatske države, datira i prvi pisani povijesni podatak o Viru, kada se otok spominje u darovnici kralja Petra Krešimira IV., pisanoj u kraljevskom Ninu te poznatoj pod nazivom Mare nostrum Dalmatikum (More naše dalmatinsko).

Nije bilo srpanjske rupe na otoku Na Viru u ‘ludom srpnju’ više od 900.000 noćenja, rekordno u jednom mjesecu

Darovnica riječima svjedoči o „darovanju otoka Mauna s čije istočne strane leži otok koji narod Slavena zove Vir“, a poklanja se benediktinskom samostanu svetog Krševana u Zadru. Istaknuli su ovo s Vira i dodali da, iako prije dvije tisuće godina Vir pouzdano nije bio otok, a po svemu sudeći ni u kasnijim razdobljima, takvim ga prije 950 godina prikazuje Mare nostrum Dalmatikum.

U spomenutoj darovnici stoji: “…cui ex orientali parte adiacet insula, que in uulgari Sclauonico Ueru nuncupatur.”

Posao s nekretninama Stranci pokazuju najveći interes za kupnju kuća na Viru

Iako je riječ o prvom povijesnom i dokumentiranom spominjanju otoka Vira, njegova prošlost nije tada prvi put zabilježena niti je Vir tek tada imao organiziran život. Još od prahistorijskih vremena kada je šumovito virsko kopno s brojnim izvorima pitke vode bilo idealno za lov na divljač, u prvom redu jelene i divlje svinje, do željeznodobnih nalaza na cijelom području Vira, Privlake, Vrsi i Nina, u ovom dijelu suvremene Zadarske županije njegovi stanovnici kontinuirano dijele životne radosti i tegobe – istaknuli su iz virske lokalne uprave, te dodali da je Nin bio prvo povijesno liburnsko, potom rimsko i kasnije hrvatsko urbano središte čiji su prirodni nastavci Privlake i Vira uvjetovali suradnju i suživot na cijelom području, a to potvrđuje i pogled na cijelo povijesno razdoblje kasnijeg srednjovjekovlja i novijeg doba. 

Odlični turistički rezultati od 1. siječnja do 15. srpnja Vir nije osjetio Tursku, Grčku, Egipat ili Tunis: noćenja više nego rekordne 2018.