Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Nije bilo srpanjske rupe na otoku

Na Viru u ‘ludom srpnju’ više od 900.000 noćenja, rekordno u jednom mjesecu

1/2
Foto: Općina Vir
Od početka godine zabilježen je rast od 35,2% dolazaka Ukrajinaca

Prošlogodišnji ludi srpanj s 891.732 noćenja nadmašen je ove godine (901.537). Od početka godine najveći rast noćenja i dolazaka imaju Slovaci, ali bude se i druga turistička tržišta – Ukrajina, Nizozemska i Italija.

Deveto izdanje festivala mladih pjevačica i pjevača amatera Pobjednici Vir festa kaštelansko-solinski duo Lana Rubelj i Roko Sedlar

Pozitivan trend

– Pao je napokon i rekord prošlogodišnjeg „ludog srpnja“ kada je na otoku Viru noćilo 891.732 domaćih i stranih gostiju! Ove godine zabilježeno je čak 901.537 noćenja u srpnju, što je povijesna brojka za virski turizam jer je u jednom mjesecu ostvareno više od 900 tisuća turističkih noćenja. Tako se umjesto takozvane srpanjske rupe – koja je ove sezone nagrizla mnoge druge elitne turističke destinacije – na otoku ponovno uspostavlja narativ rekordne sezone – ističu Virani novi turistički uspjeh.

– Imali smo slabiji svibanj zbog loših vremenskih prilika, no od lipnja smo se zahuktali i ostvarili rekordne brojke. One nisu velike ako govorimo o ukupnom rastu noćenja, ali u neprekinutom smo pozitivnom trendu dulje od deset godina. To je velik uspjeh – kazao je Srđan Liverić iz virske Turističke zajednice.

Završnica Kupa Zadarske županije Čudesan uspjeh virskih boćara, osvojili sve medalje, Bašiću treći naslov prvaka

– Nešto više od 900 tisuća noćenja povećanje je od 1,1 posto u odnosu na brojke iz srpnja iz 2018. godine, odnosno ukupno je zabilježen rast od 1,2 posto za cijeli sedmomjesečni period od početka 2019. Od prvog dana siječnja do kraja srpnja ove godine na otoku je noćilo 1,270.501 (lani 1,255.428) uz 93.707 ostvarenih turističkih dolazaka, što je za 4,79 posto slabiji rezultat od prošlosezonskog u istom periodu (98.202 dolazaka). Ovaj je pad turističkih dolazaka uvjetovan u prvom redu znatno slabijim dolascima Poljaka (minus 22,7 posto), Bosanaca i Hercegovaca (14,2 posto) te Mađara (13,2 posto), ali su veći rast ostvarili Slovaci kao ovogodišnji hit – 7,4 posto u dolascima i čak 11,4 posto u noćenjima.

Predvodnici Slovenci

Bude se također neka druga turistička tržišta za otok Vir, pa je od početka godine zabilježen rast od 35,2 posto turističkih dolazaka i 43,5 posto noćenja Ukrajinaca koji su rekordnim srpanjskim noćenjima dali dodatan vjetar u leđa, dok su Nizozemci ostvarili rast od 12,2 posto u dolascima, Talijani 20 posto rasta u noćenjima itd.

Turizam Vir do milijun noćenja dan prijie nego rekordne 2018.

Veliku trojku virskog turizma u dolascima i noćenjima i dalje predvode Slovenci, Mađari i Nijemci, dok su se ovogodišnjim rastom Slovaci učvrstili na četvrtom mjestu, rekli su o turističkim brojkama iz virske lokalne uprave.

Ukrajinci s najvećim rastom

Najveći rast dolazaka i noćenja u komercijalnom smještaju imaju turisti iz Ukrajine koji su ostvarili 60,1 posto bolji rezultat u noćenjima i 38,4 posto u dolascima u usporedbi s prošlogodišnjim brojkama. Među 10 najuspješnijih emitivnih tržišta u komercijalnom smještaju najbolje u srpnju stoje Hrvati s rastom 10,9 posto (dolasci) i 9,98 posto (noćenja) te Slovaci s rastom 7,33 posto (dolasci) i 8,27 posto (noćenja), istaknuli su s Vira.

Odlični turistički rezultati od 1. siječnja do 15. srpnja Vir nije osjetio Tursku, Grčku, Egipat ili Tunis: noćenja više nego rekordne 2018.

Britanci kraljevi nekomercijalnog smještaja

Britanci su kraljevi nekomercijalnog smještaja ovog srpnja na Viru s rastom od 133,3 posto (dolasci) i 60,9 posto (noćenja), a vrhunskim se rezultatima mogu pohvaliti još Norvežani s rastom od 57,1 posto (dolasci) i 12,4 posto (noćenja). Dobre rezultate u nekomercijalnom smještaju ostvarili su Srbi u noćenjima (8,94 posto), potom Švicarci (8,45 posto), dok su domaći gosti u okviru 10 najznačajnijih imali najveći rast noćenja (5,59 posto), izvijestili su s Vira.

Posao s nekretninama Stranci pokazuju najveći interes za kupnju kuća na Viru