Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Projekt za brži razvoj i revitalizaciju Požeško-slavonske županije

Akumulacija Kamenska pridonijet će obrani od poplava, navodnjavanju i turizmu

Foto: pszupanija.hr
Iz Hrvatskih cesta složili su se s trasom izmještanja šest kilometara državne ceste D38

Nakon održanog sastanka s predstavnicima konzorcija tvrtki Elektroprojekt i Hidroinženjering, predstavnicima Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda, a na kojemu su uz župana Alojza Tomaševića sudjelovali i zamjenik za gospodarstvo Željko Jakopović, Branka Kuba, pročelnica UO za gospodarstvo i graditeljstvo, te Mladenko Soldo, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Požeško-slavonske županije, održana je tiskovna konferencija o akumulaciji Kamenska.

POTPISAN UGOVOR O GRADNJI Korisnici Đačkog doma dobit će svoj restoran

Pripreme dokumentacije

Na sastanku su definirani osnovni parametri veličine, snage, dubine i ostalih važnih elemenata koji čine akumulaciju.

Govoreći o važnosti akumulacije za razvoj županije, župan Tomašević posebno je naglasio njezinu važnost u obrani od poplava, navodnjavanju i turizmu.

– Kod ovakvih projekata uvijek treba voditi računa o zaštiti okoliša, ali isto tako moramo pronaći modele kojima će život na ovom prostoru zaživjeti. Iseljavanje Slavonije ne smije se nastaviti. Ovo su projekti koji će rezultirati time da više nitko ne bude poplavljen, da poljoprivreda dobije intenzivniji zamah, a obiteljska gospodarstva osiguranu egzistenciju. Nadamo se da će dokumentacija vrlo brzo biti u potpunosti pripremljena, iza toga i građevinska dozvola, a onda u vrlo skoro vrijeme želimo vidjeti i početak radova – rekao je Tomašević.

Potpisan ugovor s tvrtkom Arriva za prijevoz autobusom Studenti i učenici besplatno u Osijek

Voditelj idejnog projekta Nenad Heček naglasio je kako je tehničko rješenje akumulacije spremno i kako se ono trenutačno obrađuje unutar studije utjecaja na okoliš.

I za energiju

– Namjena akumulacije prije svega je obrana od poplava gradova na Orljavi. Mjesto je takvo da omogućuje izradu pregrade većeg volumena pa će ta akumulacija biti višenamjenska. Koristit će se za sport, rekreaciju, navodnjavanje, a moguće je i energetsko korištenje – rekao je N. Heček. Iz Hrvatskih cesta složili su se s trasom izmještanja šest kilometara državne ceste D38 od Orljavca do Kamenske te najavili kako oni ni na koji način neće usporavati realizaciju projekta.