Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
U Podstrani se unatoč epidemiji gradi reciklažno dvorište i groblje, uređuju se plaže

Bartulović: Usporili smo neke projekte, ali život ne smije stati

Foto: Općina Podstrana
Stipendije će se i dalje isplaćivati, kao i naknade socijalno ugroženim građanima

Unatoč koronavirusu, odricanjima i strogim mjerama sigurnosti u Podstrani se, iako smanjenim obujmom, i dalje radi i gradi. Građevinski radovi nisu stali na najvažnijim projektima, poput reciklažnog dvorišta i novog dijela groblja, a radi se i na brojnim drugim lokacijama.

Općina Podstrana u provedbi ima projekte vrijedne 20 milijuna kuna Napravljena šetnica i biciklistička staza, grade reciklažno dvorište i razmišljaju EKOlogično

Manje plaće u općini

– Nekim projektima usporio sam dinamiku, ali jedan od važnijih je reciklažno dvorište koje teče prema planu i očekujemo završetak do početka ljeta. U tijeku je izgradnja dijela groblja, 248 novih grobnica s 1200 ukopnih mjesta. Vrijednost je više od 18 milijuna kuna. Riječ je o projektu koji je strateški za Općinu i koji su mještani dugo čekali. Planiramo, uz organiziranje odgovarajućih protuepidemijskih mjera, uskoro krenuti s dodjelom grobnih mjesta prijavljenim mještanima. Život ne smije skroz stati, to su projekti od velike važnosti, infrastrukturni – kaže Mladen Bartulović, načelnik Općine Podstrana.

U tijeku je još niz raznih projekata. Među njima su izgradnja Ulice Domovinskog rata, proširenje Težačke ulice i izgradnja novih parkirališnih mjesta kod groblja Ban, izgradnja oborinskog kolektora od Ulice kraljice Jelene do bujice Grljevac, izgradnja fekalne kanalizacije uz bujicu Grljevac – Duge njive. Osim toga, obavlja se prihranjivanje plaže i sanacija pera na obalnom području, u suradnji s Hrvatskim vodama uređuje se oborinski kanal bujice Grljevac. Uređuju se nerazvrstane ceste, proširuje se dio Hercegovačke ulice, Ulice Mile Gojsalića i Kašićeve. U suradnji s Hrvatskim cestama u tijeku je izgradnja i uređenje dijela nogostupa na Jadranskoj magistrali, obilježavanje dijela prometnica kao i postavljanje „usporivača prometa“. Za više ulica i raskrižja na magistrali u tijeku je izrada projektne dokumentacije i ishođenje akata građenja.

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Aglomeraciju Split-Solin vrijedan 1,8 milijardi kuna Općini Podstrana više od 50 milijuna kuna za vodoopskrbu i odvodnju

– Zbog trenutačno bitno smanjenog prometa imamo povoljnu situaciju za uređenje prometnica, parkirališta i drugih površina javne namjene. U dogovoru s HEP-om polažemo nove elektroenergetske kabele. Cilj nam je kompletnu mrežu dalekovoda staviti podzemno, a paralelno s tim radimo i rekonstrukciju javne rasvjete te spajanje na nove trafostanice – doznajemo od Bartulovića, koji najavljuje kako će do ljeta urediti plažu i šetnicu.

– Sa suradnicima sam dogovorio provedbu svih planiranih aktivnosti na obalnom pojasu što uključuje navodnjavanje, održavanje, prilagodbu rampe za invalide, prehranu plaže pijeskom i žalom. U tijeku je i postavljanje videonadzora – kaže Bartulović.

Ukupna vrijednost projekata koji su planirani i tijekom godine idu u realizaciju je više od 40 milijuna kuna. Sredstva su osigurana u proračunu općine Podstrana.

Međutim, ni Općina Podstrana nije mogla izbjeći restriktivne mjere.

– Donesena je odluka o smanjenju plaća službenicima i namještenicima Općine Podstrana u iznosu od 10%. Dva službenika napustila su službu, njihovi poslovi su preraspoređeni te se ne planira primanje novih službenika, pogotovo u situaciji gdje svi krajnje odgovorno i ekonomično moramo odgovoriti na izazove koji su pred nama. Obustavljene su aktivnosti isplate svih ugovorenih sredstava korisnicima financiranja javnih potreba Općine Podstrana po njihovim odobrenim projektima ili programima – kaže Bartulović i objašnjava da je riječ o programima udruga koji su odobreni nakon provedenog javnog poziva u iznosu od više od 2 milijuna kuna.

Subvencije i socijalna skrb U Podstrani je prošle godine rođeno 110 djece, općina im uplatila 350.000 kuna

– Našim studentima moram poručiti da stipendije nisu ugrožene te da će se uredno isplaćivati, kao i naknade socijalno ugroženim mještanima – naglašava Bartulović.

Sufinanciranje rada vrtića

Općina Podstrana sufinancira rad dječjih vrtića, a nastupom epidemije bilo je potrebno dogovoriti daljnji model sufinanciranja, s obzirom na to da su dječji vrtići prestali s radom.

– Tako će Općina Podstrana dječje vrtiće do prestanka zabrane rada sufinancirati iznosom od 70% prosječnog mjesečnog iznosa isplaćenog u prethodnih 6 mjeseci. U dijelu troška koji snose roditelji postignut je dogovor o plaćanju samo dijela za ožujak i travanj, a za daljnje razdoblje dok vrtići ne rade, ne plaća se ništa ili manji iznos za zadržavanje mjesta u vrtiću – govori Bartulović.

Održana je i prva elektronička sjednica Općinskog vijeća na kojoj je doneseno nekoliko bitnih odluka vezanih za trenutačno gospodarsko stanje prouzročeno epidemijom poput odluke o djelomičnom oslobađanju od plaćanja komunalne naknade za drugi kvartal poslovnim subjektima, koji su zbog protuepidemijskih mjera morali zatvoriti svoje prostore. Privremeno je suspendirana odluka o naknadi vijećnicima za sudjelovanje u radu općinskog vijeća, kao i umanjenje plaće općinskog načelnika za 10%.

Izgrađena je šetnica i biciklistička staza Podstrana walk and bike Započelo je biciklističko povezivanje Trogira i Omiša

– Pratit ćemo daljnji razvoj situacije i utjecaj epidemije na gospodarstvo te ćemo po potrebi dodatno reagirati s olakšicama. Poručio bih da je Općina Podstrana svjesna situacije u kojoj su se zatekli mnogi naši mještani smanjenjem mjesečnih primanja zbog prekida rada, gubitka radnih mjesta, smanjenja prihoda. Stoga ćemo privremeno zastati s postupcima prisilne naplate dospjelih obveza, ali i dozvoliti našim mještanima bez opomena i obračuna kamata plaćanje obveza do rujna – kaže Bartulović.

Poručuje da je sa suradnicima napravio detaljnu analizu svih planiranih projekata na području naše općine te su odredili prioritete. – S obzirom na neupitnu gospodarsku krizu koja nam slijedi, dio planiranih projekata u infrastrukturu realizirat ćemo u fazama. Svatko treba biti odgovoran, sustav je dobro posložen, niz mjera i aktivnosti koje svakodnevno provodimo u skladu s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite, koliko se god nama ponekad ne sviđaju, moraju se provoditi, a netko to mora provesti. Ako se budemo pridržavali navedenih mjera i uputa, na dobrom smo putu da svi zajedno iz ovoga izađemo živi i zdravi – poručio je Bartulović.