Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Digitalna zbirka The Bata Salesman

Bata u Borovu tiskao novine koje je distrbuirao u Africi i Aziji

Foto: Branimir Bradarić
Ukupno je izašlo sedam brojeva tih novina, kaže ravnateljica knjižnice Jelena Miškić

Osim pretrage knjiga i svih drugih usluga koje nude na internetskoj stranici Gradske knjižnice Vukovar može se za sada pronaći i 5 digitalnih zbirki. Posljednja u nizu tih zbirki je ona pod nazivom The Bata Salesman koja nosi naziv po novinama koje su 1938. tiskane u Vukovaru za potrebe 70-ak Batinih poslovnica (Palestina, Sudan, Egipat, Irak, Sirija, Cipar i Somalija).

Svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Belišća O bitki za Vukovar učila i djeca: "Zbog njih je svaka žrtva u ratu imala smisla"

– Ukupno je izašlo sedam brojeva tih novina i to od 27. lipnja do 24. rujna 1938. godine. U zbirci se mogu pregledati brojevi 2., 3., 4., i 6. koji su jako dobro sačuvani i koji se mogu pregledati u digitalnom obliku na našim internetskim stranicama. Oni su posebna dragocjenost naše Zavičajne zbirke. Za sada do preostala tri broja tih novina još uvijek nismo uspjeli doći – kaže ravnateljica knjižnice Jelena Miškić.

U sačuvanim primjercima novina su članci na francuskom, njemačkom i engleskom jeziku dok se naslov pojavljuje u zaglavlju na još na hebrejskom i arapskom jeziku. Miškić kaže kako je i ovo primjer koliko je Bata sa svojim idejama i postupcima bio ispred svoga vremena. Naime, u novinama tiskanim u Vukovaru on je kupce Africi i Aziji, tamo gdje je imao poslovnice, upoznavao s postupcima proizvodnje cipela u Vukovaru, novostima, pogodnostima…

Tako su i prije Drugog svjetskog rata kupci u tim državama svijeta saznali za Borovo i Vukovar. Miškić se nada kako će s objavom ove digitalne zbirke možda pronaći i brojevi koji im nedostaju ili pak doznati i još neke zanimljivosti o Borovu i Bati. Digitalna zbirka The Bata Salesman može se pogledati na poveznici: https://gkvu.hr/category/digitalna-zbirka/the-bata-salesman/

Teren je predviđen za nogomet, rukomet i tenis Obnova igrališta Vukovar na Lijevoj bari dobio novo igralište