Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Unatoč lošem vremenu prva Lipikijada ispunila očekivanja

Biciklisti i veleposlanici dali novi vjetar u leđa u otvaranju Lipika prema svijetu

1/2
Foto: Lipički compas

Ni kiša nije omela petnaestak najhrabrijih sudionika prve duhovne biciklijade Lipikijade, manifestacije koja promiče ljepote Lipika i koja je unijela još jednu novinu u bogati kalendar događanja ovog grada.

Bogat program u rujnu i listopadu Sajam voća, fišijada, koncert... za proslavu Dana grada

Križni put

Biciklisti su po nestabilnom i promjenjivom vremenu uspješno svladali stazu zamišljenu u formi križnog puta, u kojem su za postaje poslužile crkve i kapelice na lipičkom području. Nakon okupljanja ispred župne crkve Sv. Franje Asiškog u Lipiku, prve postaje križnoga puta, krenuli su prema kapelici Presvetog Srca Isusova u Dobrovcu, koja je u Domovinskom ratu sravnjena sa zemljom, a nedavno ponovno izgrađena. Potom su nastavili svoj put prema Kukunjevcu, Gaju i drugim postajama. Rutu koja je zbog lošeg vremena bila nešto skraćena završili su tamo gdje su i počeli – u Lipiku. Manifestaciju su organizirali Kršćanski poslovni klub i Grad Lipik koji je pružio tehničku i logističku podršku.

– Organiziranje ovakve manifestacije u Lipiku učinilo nam se kao odlična ideja. Cilj je bio da se još više otvorimo prema domaćoj, ali isto tako i prema međunarodnoj javnosti. Mogu reći da sam izuzetno zadovoljan, kako samom biciklijadom, tako i gostima koji su joj prisustvovali – rekao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

ajvarfest Najbolji ajvar kuhaju u Donjem Čagliću

Osim biciklista koji su sudjelovali u Lipikijadi, gosti grada Lipika bili su i uvaženi gosti, veleposlanici Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Austrije, Irana, Norveške, Finske, Malezije i Italije. Njih su tom prilikom u Lipiku dočekali gradonačelnik Kasana, njegov zamjenik Slobodan Katunar i predsjednik Gradskog vijeća Lipika Mladen Dolić.

Iako iz sigurnosnih razloga veleposlanici i članovi njihovih obitelji nisu vozili Lipikijadu, došli su je podržati te obići Lipik i njegove znamenitosti poput Jelkine staze, perivoja, toplica i državne ergele.

Svi gosti složili su se kako je poziciju Lipika još više potrebno učvrstiti na turističkoj karti naše zemlje kako bi posjetitelji u što većem broju uživali u ljepotama ovog zapadnoslavonskog krajolika. Dosad su u Lipik veleposlanici uvijek dolazili pojedinačno, ali nikad zajedno u ovolikom broju. Svi su bili ugodno iznenađeni ljepotom ovog dijela Hrvatske, s kojim dosad i nisu bili previše upoznati.

Nova usluga u jednoj od elitnih destinacija kontinentalnog turizma Grofovski užitak, kupka i masaža u lipičkoj oazi zdravlja i relaksacije

Sigurno se vraćaju

– Dobar dio veleposlanika nije imao informacije o kontinentalnoj Hrvatskoj, konkretno o Lipiku i našem kontinentalnom turizmu. Dakle, upoznali su grad Lipik i prenijet će ta pozitivna iskustva koja su stekli, jer otišli su u vrlo pozitivnom raspoloženju i s obećanjem da će se vratiti. Neki već i vrlo brzo, povodom Dana grada, a neki i privatno, sa suprugama i obitelji, u naše toplice. Nama to puno znači, jer to je još jedan pozitivan segment otvaranja prema svjetskoj javnosti – istaknuo je Kasana. 

Ministar Horvat otvorio Poduzetnički inkubator Novi dom lipičkih poduzetnika: Jako povoljni uvjeti zakupa poslovno-proizvodnog prostora