Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije, na sjednici Županijske skupštine dodijeljene nagrade zaslužnim pojedincima, udrugama i ustanovama

Dekanić: Trebamo nova, kvalitetna i dobro plaćena radna mjesta

Foto: Branimir Bradarić
U proteklih deset godina županija je ostala bez oko 30.000 stanovnika, odnosno grada veličine Vinkovaca

Polaganjem vijenaca u spomen poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima, svetom misom te svečanom sjednicom 
Županijske skupštine u Vinkovcima je obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije i blagdan njezina zaštitnika sv. Martina.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine prisutni su mogli pogledati prigodni film koji je prikazao dostignuća u proteklih godinu dana, a dodijeljene su i nagrade zaslužnim pojedincima, udrugama i ustanovama.

Važni projekti

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić podsjetio je na niz velikih i važnih projekata koji su do sada provedeni ili je njihova provedba u tijeku. Ukazao je i na to da je niz velikih projekata u pripremi ili uskoro počinje njihova realizacija.

– Prednost u svim daljim projektima imat će oni koji brzo osiguraju nova i kvalitetna radna mjesta. Svi drugi projekti morat će neko 
vrijeme ići na čekanje – istaknuo je Dekanić.

U izjavi novinarima posebno se osvrnuo na demografske brojke koje nisu nimalo ohrabrujuće za najistočniju hrvatsku županiju. Naime, prema procjenama u proteklih deset godina, Vukovarsko-srijemska županija ostala je bez oko 30.000 stanovnika, odnosno grada veličine Vinkovaca.

– U više navrata rekao sam da zvona zvone na uzbunu. I ove nam procjene govore da sve što smo do sada činili nije dovoljno te da ćemo morati naći nove modele kako bismo zadržali ljude na ovom prostoru. Rješenje je u ubrzanom razvoju gospodarstva i dobro plaćenim radnim mjestima. Bez toga neće biti moguće zadržati mlade i obrazovane ljude u našoj županiji. Za sve to bit će nam potrebno zajedničko djelovanje općina, gradova i županije, kao i pomoć Vlade koja nam je i do sada pomagala u realizaciji raznih projekata – rekao je Dekanić.

Čestitajući svim građanima Vukovarsko-srijemske županije njezin dan, predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković 
podsjetio je na to da Skupština podržava i prati planove župana Dekanića.

– Vukovarsko-srijemska županija posljednjih se godina suočila s raznim izazovima poput rata, poslijeratne obnove, ekonomske 
krize, katastrofalne poplave, migrantske krize, a sada i pandemije. Iz svakoga od tih izazova izašli smo kao pobjednici. Borimo se i skrbimo za stanovnike i gospodarstvo te pri tome koristimo resurse kojima raspolažemo – rekao je Milinković.

Brojni uzvanici

Sjednicu Županijske skupštine uveličali su brojni uzvanici, među kojima je bio i ministar obrane Mario Banožić kao i predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić, ujedno župan Brodsko-posavske županije. Čestitajući stanovnicima Vukovarsko-srijemske županije njezin dan, Banožić je kazao kako mu je  želja da gospodarski razvoj županije bude još veći.

– Posljedice pandemije koronavirusa osjećaju se na cjelokupnom  gospodarstvu, pa i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali ja sam 
siguran da ćemo u suradnji sa županom Damirom Dekanićem  uspjeti iznjedriti puno kvalitetnih projekata u ovoj županiji, koji će 
građanima donijeti novu vrijednost – rekao je Banožić.

Počast županije dodijeljena je umirovljenom dugogodišnjem  župniku vinkovačke župe sv. Euzebija i Poliona, mons. Tadiji  Pranjiću, a nagrada za životno djelo sportskom djelatniku Nikoli Volareviću i etnologinji Ljubici Gligorević. Nagrade županije dobili su Ilija Sudar, Nogometni  klub Nosteria te tvrtke Dilj i Gradexport. Povelja županije dodijeljena je salonu cvijeća Mimoza.