Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Grad kupio zgradu u središtu Vukovara

Derutni hotel postaje društveni centar: imat će učionice, kafiće, restorane...

Hotel Dunav
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Ruševnu zgradu Hotela Dunav Grad je kupio od vinkovačke tvrtke EURCO za nešto više od 10,3 milijuna kuna

Poslije više od deset godina, otkako nije u funkciji, i kontinuiranoga propadanja, uskoro bi trebalo biti riješeno pitanje Hotela Dunav u Vukovaru. Gradonačelnik Ivan Penava izvijestio je da je Grad od 23. siječnja ove godine postao vlasnik nekadašnjeg hotela koji se nalazi u samome središtu grada i na ušću Vuke u Dunav. Hotel je za nešto više od 10,3 milijuna kuna kupljen od vinkovačke tvrtke EURCO.

Ivan Penava Penava predstavio rezultate U Vukovaru lani 78 radnika više nego godinu dana ranije

Otvorenje do 2021.

– Ruševina nekadašnjeg hotela svojim izgledom i podsjećanjem na ratna stradanja već godinama narušava izgled središta Vukovara i stoga smo odlučili napraviti nešto da taj problem riješimo. Izostao je interes hotelskih lanaca pa smo morali pronaći rješenje da taj problem sami riješimo, što smo i napravili. U međuvremenu su u nekoliko navrata zbog požara u prostorima hotela morali intervenirati i vatrogasci – rekao je Penava. Planirano je da nekadašnji hotel bude obnovljen i prenamijenjen u društveno-obrazovni centar Dunav koji će, kako je istaknuo Penava, biti na ponos svim Vukovarcima. Budući centar zadržat će smještajne kapaciteta, ali će imati i moderno opremljene konferencijske dvorane, učionice, ugostiteljske prostore poput restorana i kafića kao i niz drugih sadržaja koje će naknadno odrediti projektant. Moguće je da u prostoru centra bude mjesta i za smještaj nekih poslovnih subjekata ili udruga. Bruto površina hotela iznosi 5.959,40 četvornih metara.

OŠ Nikola Tesla Sporazum o održavanju praktične nastave U moderno opremljenom laboratoriju praksu će pohađati 320 učenika

– Pokušat ćemo putem intervencijskog plana namijenjenog ratom stradalim gradovima osigurati 35 milijuna kuna, koliko procjenjujemo da će biti dovoljno za obnovu, opremanje i prenamjenu hotela u centar. Do kraja ove godine imat ćemo izrađenu svu potrebnu dokumentaciju, a vjerujem kako možemo do kraja godine raspisati i javni natječaj za izvoditelja radova. Mislim kako bi do kraja 2020. ili početkom 2021. godine centar mogao biti obnovljen i spreman za korištenje – rekao je Penava.

Dodao je i kako je gospodarenje jednim takvim sadržajem netipično za gradske vlasti, ali i da su se uhvatili u koštac s time s obzirom na to da su i kroz neke prijašnje velike projekte, poput izgradnje bazena, tržnice i obnove Vodotornja, pokazali da su sposobni za tako nešto.

Obnova Radničkog doma

Kazao je kako su za sve te projekte postojale razne priče, ali i da ih je grad u konačnici realizirao ili je na putu da to učini.

– To jest netipično, ali smo imali izbor ili nešto poduzeti ili ostaviti da objekt i dalje narušava izgled grada. Pronašli smo način da to riješimo i to me raduje, ali isto tako me ne raduje jer sve to značajno troši naše kapacitete i resurse. Preuzeli smo odgovornost i nadamo se da, kada nadogradimo projekt i pustimo ga na tržište, da će se naći netko tko će ga možda željeti uzeti u najam ili kupiti – zaključio je Penava. Gradonačelnik je prije najavljivao kako će uz obnovu i prenamjenu nekadašnjeg Hotela Dunav putem intervencijskog plana biti realizirana i obnova Radničkog doma u gradskoj četvrti Borovo naselje. U tim prostorima bit će smješteno Veleučilište Lavoslav Ružička.

Ivan Penava Odlični rezultati u Vukovaru Broj turističkih noćenja tijekom 2017. porastao za preko 48 posto