Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Biogradski Komunalac pokrenuo projekt sanacije

Digitalne robotske kamere snimaju kanalizacijske cijevi

Biograd na Moru
Foto: Grad Biograd na Moru
Kolektorski radovi izvode se paralelno na nekoliko mjesta u Biogradu na Moru, Sv. Filipu i Jakovu i Pakoštanima

U okviru projekta gradnje kanalizacije Biogradske rivijere u Biogradu, Pakoštanima, Dragama, Sv. Filipu i Jakovu, Turnju i Sv. Petru te rekonstrukcije vodovodnih cjevovoda i uređaja, biogradski Komunalac trenutačno na više lokacija izvodi višemilijunske radove.

Kajaci Park prirode Vransko jezero uspješno je završio planirane aktivnosti u 2018. Nabavili novu opremu, postavili infoploče, zaposlili četiri djelatnika...

– U tijeku su radovi na čišćenju, održavanju i sanaciji kanalizacijskih kolektora koju su u upotrebi u kanalizacijskom sustavu Biogradske rivijere u Biogradu, Pakoštanima i Sv. Filipu i Jakovu. Dužina zahvata je oko 8,5 kilometara, a radove u vrijednosti od 609.000 kuna izvodi tvrtka Goran i Zoran d.o.o. iz Solina – kazao je direktor Komunalca Biograd Marin Colić.

Riječ je o čišćenju i ispiranju cjevovoda i revizijskih okna kanalizacije. Čišćenje se provodi rotacijskim i potiskujućim hidromlaznicama i ostalom opremom za čišćenje.

– Provodi se i CCTV videoinspekcija kanalizacije, uz izdavanje DVD videa i pisanog izvješća sukladno propisanim normama. CCTV inspekciju vrši mjeriteljski ispitni laboratorij akreditiran kod Hrvatske akreditacijske agencije sukladno svjetskim normama – objašnjava Colić.

Zamjena vodovodnih cijevi Infrastrukturni radovi u biogradskoj Ulici kralja Petra Svačića Zamjenom dotrajalih cijevi smanjit će se gubici vode

CCTV videoinspekcija je tehnologija kojom se kamerama dubinski snimaju cijevi čime se omogućava detaljan uvid u njihovo stanje.

– Digitalne robotske kamere u stanju su snimiti kanalizacijske cijevi svih oblika i materijala. Rezultat takvih pregleda je izvješće koje sadrži sveobuhvatnu i detaljnu pisanu i videodokumentaciju koja odražava zatečeno stanje pregledanih cijevi, a sanacija eventualnih oštećenja izvodi se prema snimkama – ističe Colić.

– Što se tiče sanacije revizijskih okana, ona se sastoji od čišćenja okna od čvrste betonske podloge, sanacije oštećenog dijela betona reparaturnim polimercementnim mortovima te plastifikacije OEHD i PVC okna staklom ojačanim platnom prethodno natopljenim u silikatnu smolu – vrlo detaljno je objasnio tehnički direktor Komunalca Krune Pešić i dodao kako se i ispituje vodonepropusnost gravitacijskog cjevovoda i okana. 

Kolektorski radovi izvode se paralelno na nekoliko mjesta u Biogradu na Moru, Sv. Filipu i Jakovu i Pakoštanima.

Konferencija Fight&Win - Kako se oduprijeti raku Konferencija “Fight & Win: Kako se oduprijeti raku?” ‘Rak nije samo problem pacijenta i liječnika, nego cijele države’