Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Na ponos svih Virana

Do polovice lipnja završava se uređenje virskog groblja

Foto: Vir
Projekt Vir održavanja i arhitekta Bogdana Marova već je gradnjom objekta mrtvačnice s kapelicom dobio najvažniju strukovnu nagradu u Hrvatskoj

Najveći intenzitet radova na virskom groblju trenutačno je usmjeren na poslove oko uređenja centralnog trga s ulaznim portalom koji je već betoniran. Sada je sve u rukama majstora koji postavljaju ukrasne kamene kocke u utore između kamenih ploča, nakon čega će slijediti fugiranje. Očekuje se kako će vrlo brzo centralni trg s ulaznim portalom biti završeni do kraja, pa će se preostali dio grobljanskih staza prema spojevima zidova raditi naknadno zajedno s 20 novih grobnica. No u Vir održavanju očekuju kako će do 15. lipnja ovaj projekt vrijedan 3,75 milijuna kuna uključujući PDV biti gotov.

Marino Radović Marino Radović, kandidat za načelnika Općine Vir: Pamtim Vir u rasulu, a danas je to sustav koji stvara život i radi za građane

Civilizacijski iskorak

Važan dio završnih poslova na groblju odradit će se i na postavljanju rasvjete. Ukupno će se postaviti čak 115 rasvjetnih tijela uz tridesetak tijela dekorativne rasvjete na mrtvačnici s LED profilima, a šest reflektora na tri pozicije bit će postavljena i uz grobljansku crkvicu svetoga Ivana. Uglavnom je riječ o rasvjeti manje snage koja će osvjetljavati kameni zid, zelenilo, mrtvačnicu, odar te ulazni portal, staze i centralni križ uz koje će biti postavljena podna rasvjeta – izvijestili su iz virske lokalne uprave.

– Kada uskoro sve bude gotovo, virsko groblje će izgledati veoma lijepo i efektno. To je veliki civilizacijski iskorak za Vir i time iskazujemo dužno poštovanje svim našim precima. Ujedno svim stanovnicima otoka želimo pružiti više nego primjeren prostor za posjećivanje pokojnika – ističe direktor Vir održavanja Marino Radović.

Ovaj projekt Vir održavanja i zadarskog arhitekta Bogdana Marova već je gradnjom objekta mrtvačnice s kapelicom dobio najvažniju strukovnu nagradu u Hrvatskoj, a bio je također među nominiranima i za međunarodne nagrade.

INDUSTRIJSKA BAŠTINA Uređenje palače i trga

Komunalni zahvat

Konačno uređenje groblja koje se pomalo privodi kraju stavit će točku na i na jedan od najvažnijih komunalnih zahvata na prostoru otoka.

– Neće sve biti u punoj funkciji do kraja svibnja, ali u lipnju ćemo sigurno završiti ovaj projekt. Mislim kako će svi Virani biti ponosni na virsko groblje – zadovoljan je direktor Radović.