Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Marino Radović, kandidat za načelnika Općine Vir:

Pamtim Vir u rasulu, a danas je to sustav koji stvara život i radi za građane

Marino Radović
Foto: Iva Perinčić
U sljedećem mandatu u planu je da svako naselje i ulica na otoku Viru budu kompletno komunalno opremljeni. Vrlo je izvjesno da ćemo sljedeće godine imati izvođača na radovima podizanja vodovodne i kanalizacijske mreže na cijelom otoku

Marino Radović, 31-godišnji kandidat za načelnika Općine Vir na skorim lokalnim izborima, magistar je ekonomije i bivši asistent na Odjelu za ekonomiju Sveučilišta u Zadru. Prije osam godina počeo je raditi u komunalnom poduzeću Vir održavanje kao pripravnik, da bi potom postao pomoćnik umirovljenom direktoru Anti Marasoviću. Nakon preuzimanja ovog trgovačkog društva 2017. i komunalnog poduzeća Čisti otok u veljači ove godine, Radović je sa suradnicima i djelatnicima Vir održavanja počeo raditi na realizaciji najvećeg projekta od osnutka poduzeća – postavljanju moderne javne rasvjete na cijelom otoku. Zahvaljujući tom projektu, ali i stalnom obilasku terena, Virani su ga mogli dobro upoznati. Zato nije nimalo slučajno kada ga u šetnji otokom građani zaustavljaju i pozdravljaju, traže pomoć ili ukazuju na neki problem.

Antonio Vučetić, prvi Viranin koji se kandidira za župana Zadarske županije Znamo kako ljudima osigurati uvjete za posao i stvaranje obitelji

– Drago mi je što je tako. Uvijek sam spreman dati odgovor ili ponuditi rješenje, ako je to moguće. Zna biti negativnosti i kritika, ali one su rijetke jer ljudi su uglavnom dobronamjerni i zahvalni kada im se riješi problem koji imaju u ulici ili naselju. To je, uostalom, moj posao. Zadovoljstvo građana puno mi znači, jer me dodatno motivira i tjera da budem što bolji u svom poslu – opisuje mladi kandidat za načelnika situacije iz svojega rada. Projektom javne rasvjete prvi se put na Viru počela postavljati učinkovita i štedna rasvjeta, a dosad je postavljeno više od 10 kilometara nove mreže javne rasvjete.

– Nismo stajali prekriženih ruku – kaže Radović s kojim smo razgovarali o kandidaturi za načelnika Općine Vir, komunalnoj budućnosti otoka, projektima i osobnom virskom iskustvu.

PREDSTAVLJENI KANDIDATI Vučetić i Skelin autentični su predstavnici Zadarske županije

Dosadašnji načelnik Kapović ukazao vam je povjerenje i predstavio vas građanima Vira kao logičan i najbolji izbor za novog načelnika. Kako ste doživjeli to povjerenje?

Osjećao sam se polaskano i odgovorno. Ponuđena mi je ta mogućnost u razgovoru, što sam smjesta prihvatio. Riječ je o odgovornosti. Ne može se voditi posao, biti zadužen za uspjeh i poslovanje poduzeća, brinuti se za plaće ljudima, zadovoljavati potrebe stanovnicima otoka ili rješavati komunalne probleme, a ne biti odgovorna osoba. Svojim radom, znanjem, voljom i energijom dokazat ću da je povjerenje načelnika Kapovića i cijelog sustava, koje mi je velikodušno ukazano, bilo potpuno opravdano.

Imate potvrđeno operativno iskustvo i stručne vještine kada govorimo o vođenju komunalnih tvrtki. Postoji li možda određeni strah ili bojazan kako na novom poslu, ako vas izaberu za načelnika, ulazite u prilično neizvjesnu situaciju?

Apsolutno sam spreman za novu funkciju. Smatram kako sa znanjem, stečenim iskustvom u komunalnom sektoru i požrtvovnim radom mogu kao načelnik Općine Vir dati novi zamah u daljnjem razvoju. Čovjek ipak mora imati neku razinu obrazovanja i stručnosti da bi mogao upravljati takvim sustavom. Ne bih možda previše riječi trošio na druge kandidate, ali nitko od njih nema potrebno obrazovanje, iskustvo ili stručnost za vođenje tako složenog sustava. Naravno, demokratski je ponuditi svoje vodstvo ljudima, ali je neodgovorno nuditi takvo što bez kompetencija. Ne želim podcijeniti ničiju profesiju, ali ne mogu niskokvalificirani radnici i zanatlije voditi i staviti se na čelo kompleksnog općinskog sustava s više desetaka inženjera, ekonomista, pravnika i ostalih visokokvalificiranih stručnjaka te više stotina djelatnika.

Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović: 'Na Viru smo uspjeli bez podrške županijskih i državnih vlasti'

S obzirom na vaš rad u općinskom virskom sustavu i doprinos evidentnom komunalnom razvoju otoka, dakle kao iskusan operativac, možete li procijeniti kakve su potrebe stanovnika otoka i kako ih zadovoljiti na optimalan način?

Ključ svega je komunalna infrastruktura, prvenstveno voda, kanalizacija, javna rasvjeta i prometnice. Nakon višegodišnjih priprema, projektiranja, dobivanja svih građevinskih dozvola te rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u koje je utrošeno više desetaka milijuna kuna, u sljedećem mandatu u planu je da svako naselje i ulica na otoku Viru budu kompletno komunalno opremljeni. Vrlo je izvjesno kako ćemo sljedeće godine imati izvođača na radovima podizanja vodovodne i kanalizacijske mreže na cijelom otoku Viru. Taj se projekt procjenjuje na nekih 750 milijuna kuna bez PDV-a i trenutno je najveći u Republici Hrvatskoj. Za završetak tako obimnog i kompleksnog posla, potrebna je stručnost, iskustvo, znanje, energija, strpljenje i čelična volja. Zapravo je u tom smislu sretna okolnost kako taj golemi projekt vodi direktor poduzeća Vodovod Vir Hrvoje Bašić. On je najzaslužniji što ćemo virsku aglomeraciju, nakon mukotrpnog postupka dobivanja svih građevinskih dozvola, privesti kraju do 2025. Naglasak je također i na izgradnji javne rasvjete te na asfaltiranju prometnica koju su opremljene svom potrebnom infrastrukturom.

Općina Vir koju hipotetski preuzimate nije ista ona općina koju je načelnik Kapović preuzeo u svojem prvom mandatu. Tada je Općina Vir bila u rasulu, bankrotu i dugovima. Sjećate li se tog vremena?

Jako dobro se sjećam tog vremena, i to ne baš sa sjetom. Otac mi je radio u komunalnoj tvrtki Virkom u kojoj radnicima devet mjeseci nije bila isplaćena plaća. To je bilo dno dna. Sjećam se kako smo kao obitelj preživljavali od skromne majčine plaće, sve dok se otac nije snašao s novim poslom. Iako sam tada imao samo 11 godina, naučio sam važne životne lekcije na primjeru svojih roditelja koji nisu očajavali ili se prepuštali lošim osjećajima. Borili su se. Da, zaista je Općinom Vir do mandata načelnika Kapovića vladao kaos. To su zapravo blage riječi za to vrijeme, ali je to bila naša virska stvarnost. Mene će ipak, ako budem izabran, dočekati sustav stvoren i uređen zahvaljujući viziji i krvavom radu. Ništa se nije stvorilo preko noći.