Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Županijska skupština

Dobili smo zahtjeve za novorođenčad za osmo i deveto dijete u obitelji

Župan Božidar Longin
Foto: Zadarska županija
Donesena je i Odluka o osiguranju novca za lokalno sufinanciranje CGO-a Biljane Donje

Vijećnici Županijske skupštine raspravljali su o više točaka dnevnog reda među kojima je bilo i izvješće o radu upravnih tijela Zadarske županije za prvih šest mjeseci ove godine. Iz izvješća je vidljivo da su županijska upravna tijela obavila zadaće i poslovne aktivnosti predviđene programom rada za 2018. Prihvaćen je i proračun za polugodišnje razdoblje te naglašeno da je stabilan. Prihvaćeno je i izvješće o poslovanju Županijske uprave za ceste. Vijećnici su većinom glasova donijeli odluku o razrješenju ravnateljice Narodnog muzeja Zadar Renate Peroš i njezinu imenovanju za vršiteljicu dužnosti te funkcije. Naime, nedavno je poništen natječaj za ravnatelja/ravnateljicu muzeja jer je izostavljen poziv i poveznica na internetsku stranicu Ministarstva hrvatskih branitelja, a sadašnjoj ravnateljici krajem mjeseca istječe četverogodišnji mandat.

Dan općine Sukošan Dan općine Sukošan Počinje gradnja nove tržnice, ribarnice i vrtića te proširenje osnovne škole

Vijećnici su također donijeli odluku o osiguranju financijskih sredstava Zadarske županije za lokalno sufinanciranje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje kojom će Županija u proračunu osigurati sredstva u visini do najviše 23% od iznosa udjela lokalnog sufinanciranja, što iznosi najviše 12,892.525,61 kunu.

Na prijedlog vijećnika Drage Čuline donesena je odluka o davanju zahvalnosti Luki Modriću za promicanje Hrvatske i Zadarske županije u svijetu te će mu biti uručena Povelja zahvalnosti.

Na pitanje o efektima mjere sufinanciranja smještaja u privatne domove za starije i nemoćne kao i broju prijava za financijsku pomoć za novorođenčad župan je odgovorio konkretno.

Zadarska županija Na kolegiju župana istaknuto da je proračun stabilan Đacima deficitarnih zanimanja besplatni prijevoz i udžbenici

– Dosad su pozitivno obrađena 834 zahtjeva za novorođenu djecu u 2018. i isplaćeno više od 1,6 milijuna kuna. Zadnja dva mjeseca povećan je broj zahtjeva, a posebno ću istaknuti dva – jedan za deveto i jedan za osmo dijete u obitelji. Za smještaj u privatne domove imamo mjesečno oko 230-250 zahtjeva za subvenciju od 500 kuna. Osigurali smo iznos od 1,5 milijuna kuna za korisnike privatnih domova, a za socijalne mjere kao što su projekti pomoć u kući starijim osobama i medicinska skrb za starije osobe na godišnjoj razini izdvajamo oko 2,2 milijuna kuna – rekao je Longin. 

Dječja radionica u sklopu Festivala smokava dječja radionica Mališani oslikavali torbice s motivima smokve