Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Grad Karlovac povijesno središte grada želi pretvoriti u kulturni, turistički i obrazovni centar

Dolaskom Veleučilišta i Studentskog centra u Zvijezdu, počelo je i njezino oživljavanje

1/2
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Temelj svega je komunalna obnova Zvijezde vrijedna čak 76,532 milijuna kuna, bez PDV-a

Karlovačka Zvijezda, renesansna fortifikacija sagrađena u 16. stoljeću, jedinstveni povijesni i urbani prostor grada koji je neizostavan u promišljanju i planiranju razvoja grada Karlovca, do 2028. trebala bi postati kulturni, turistički i obrazovni centar Karlovca. Plan upravljanja Zvijezdom, koji je karlovačka Gradska uprava donijela u svibnju 2018., dokument je kojim su jasno određene smjernice kako do tog cilja i doći.

Grad Karlovac godinama potiče iznimno bogatu kulturnu scenu Prepoznatljivi po glazbenim i plesnim festivalima, predstavama, koncertima...

Oživljavanje Zvijezde svakako je već počelo, prvenstveno kada su se u nekadašnje vojarne u Zvijezdi doselili karlovačko Veleučilište, Studentski centar, a u jednom je objektu uređen i jedan od najmodernijih studentskih domova u Hrvatskoj.

Brojne kulturne manifestacije

Upravo daljnji razvoj Veleučilišta, ulaganje u uređenje Atrija znanja koje je u tijeku te proširivanje kapaciteta studentskog doma neke su od konkretnih mjera i projekata koji su u Planu upravljanja Zvijezdom navedene kao koraci k njezinu oživljavanju. Jedan od predloženih projekata je i rekonstrukcija derutne zgrade Oružane koja će postati Centar kompetentnosti Karlovačke županije u kojem će nova znanja i poduzetničke ideje moći realizirati školarci svih uzrasta. Projekt će biti realiziran novcem iz fondova EU.

Nužna je i obnova Velike vojarne, kao i ostalih višestambenih zgrada na glavnom trgu. Obnova kompleksa bivše vojne bolnice, širenje ugostiteljsko-turističke škole, proširenje prostora Glazbene škole, preuređenje nekadašnje tvornica Kamoda kojom upravlja Ministarstvo kulture, zatim uređenje studentske menze, novog prostora za udruge, turističke zajednice, otvaranje suvenirnica, preuređenje Bosanskog magazina u interpretacijski centar, obnova bedema i hotela, sve su to projekti koji su dio Plana upravljanja Zvijezdom i koji su već u nekoj fazi provođenja.

Dosad je sakupljeno 70-ak krivotvorina raznih autora U karlovačkoj Aquatici do 23. lipnja Uz ribice, razgledajte i izložbu krivotvorenih umjetnina

Karlovačka je Zvijezda mjesto na kojem se zadnjih godina održavaju brojne kulturne manifestacije, poput rođendana Karlovca, ove godine nazvanog Zvjezdano ljeto 2019. Trg bana J. Jelačića postaje gradski dnevni boravak na kojem danima nastupaju brojni izvođači. Ubuduće će se u središtu grada održavati i Dani piva; na trgovima i u šančevima. Tu su i Dani Radićeve zbog kojih ožive lokali u glavnoj gradskoj ulici. Grad priželjkuje i otvaranje novih obrta, ugostiteljskih lokala, te uređenje privatnih objekata koji su često zapušteni.

– No najvažnija je komunalna obnova Zvijezde koja će uskoro započeti u sklopu projekta Karlovac 2, a stajat će 76,532 milijuna kuna bez PDV-a. Provodit ćemo je s Hrvatskim vodama i ViK-om Karlovac. Riječ je potpunoj rekonstrukciji komunalne infrastrukture u čitavoj Zvijezdi, uz popločavanje i uređenje ulica, poput Radićeve. To je temelj na kojem se grade ostala ulaganja, posebno privatne investicije, poput uređenja hotela Central, koje podržavamo. Komunalno obnovljena Zvijezda bit će primamljiva i novim ulagačima, posebno stoga što je smanjen iznos komunalne naknade za sve u Zvijezdi – kazao je Marinko Pleskina, voditelj Odsjeka za kulturu i kulturnu baštinu u Gradu Karlovcu.

Aquatika postala prvi hrvatski član Svjetske mreže muzeja voda Prvi u Hrvatskoj Karlovačka Aquatika član Svjetske mreže muzeja voda

Niže cijene parkiranja

I nižim cijenama mjesečnih i godišnjih parkirnih karata za 25 posto Grad potiče dolazak u središte grada. Parkiranje je na Strossmayerovu trgu i kod Tehničke škole besplatno nakon 15 sati, kao i subotom iza 13 sati. U izradi je i novo parkiralište u Vatrogasnoj ulici sa 110 parkirnih mjesta. Uređenjem katoličke i pravoslavne crkve na Jelačić placu koje je u tijeku, kao i skorašnjim početkom energetske obnove gradskog magistrata stvara se nova vizura gradske Zvijezde. U društvenu, gospodarsku i fizičku revitalizaciju Zvijezde, uvjereni su u Gradu Karlovcu, do sada su mnogi građani i stručnjaci uložili puno volje i znanja, osjeća se poticajno suglasje kako bi svi zajedno postigli da se potencijal Zvijezde, u kulturnom smislu jedinstven u Europi, napokon počne i koristiti. 

Nova glazbena imena Objavljeno tko će sve još pjevati na Danima piva u Karlovcu