Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Posjet predsjednika njemačke pokrajine Baden-Württemberg

Dunav kao simbol sporazumijevanja među narodima i daljnjeg razvoja

Vukovarsko -srijemska
Foto: Branimir Bradarić
Želimo da nam najjača njemačka pokrajina pomogne u razvoju. Niz je projekata između naših razvojnih agencija – kaže Galić

Vukovarsko-srijemska županija i njemačka savezna pokrajina Baden-Württemberg već godinama bilježe kvalitetnu suradnju na više polja. Slijedom te suradnje, a u sklopu dvodnevne posjete Hrvatskoj, predsjednik ove njemačke pokrajine Winfried Kretschmann sa suradnicima posjetio je Vukovar. Istaknuo je kako im je namjera poboljšati i unaprijediti odnose u sklopu Dunavske strategije Europske unije.

Božo Galić Božo Galić: 'Iseljavanje je najviše pogodilo ruralne krajeve u nas, ali i u Poljskoj'

Hrvatska atraktivno tržište

– Dunav treba biti simbol sporazumijevanja među narodima u regiji i simbol daljnjeg razvoja. Došao sam s poprilično velikim izaslanstvom koje broji stotinjak članova. Tu su predstavnici gospodarstva, važnih njemačkih poduzeća kao i predstavnici znanosti, politike i kulture. U svim područjima treba produbiti postojeću suradnju i učiniti više kada je riječ o zaštiti okoliša – rekao je Kretschmann.

Kazao je i kako u ovoj njemačkoj pokrajini, koja je jedna od najbogatijih uopće u Njemačkoj, ima dosta malih i srednjih poduzeća kojima je Hrvatska atraktivno tržište. Žele ih i ovako animirati da više investiraju u Hrvatsku te da se suradnja na svim razinama intenzivira. Velika poveznica Hrvatske i pokrajine Baden-Württemberg je i oko 100.000 građana koji tamo žive, a hrvatskog su podrijetla.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić podsjetio je na višegodišnju dobru suradnju s pokrajinom s Baden-Württembergom, i to prije svega s gradovima Stuttgartom i Ulmom.

Sastanak s premijerom

– Do sada smo već realizirali niz projekata prekogranične suradnje iz više područja. Želimo da nam najjača njemačka pokrajina pomogne u razvoju. Niz je projekata između naše Razvojne agencije Hrast i njihovih razvojnih agencija u drvnom sektoru, a ovdje namjeravamo stvoriti logistički centar i zajedno raditi na povezivanju Dunava i Jadrana, odnosno Luku Vukovar povezati s Lukom Ploče. Jedan od ciljeva suradnje je i integracija plovnih i željezničkih putova u europske prometne koridore – rekao je Galić.

U sklopu posjeta u Gradskom muzeju Vukovar održan je forum „Regija u tranziciji – Europa kao prilika”. Bila je ovo prilika za razgovor i razmjenu informacija o aktualnom razvoju i budućnosti Vukovara unutar podunavske regije, ali i potencijalnoj suradnji s pokrajinom Baden-Wurttemberg.

Njemačko izaslanstvo posjetilo je i Zagreb gdje su se sastali s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministricama Martinom Dalić i Marijom Pejčinović Burić. Najavili su i osnivanje radne skupine za digitalizaciju i potpisivanje bilateralnog partnerstva škola između Hrvatske i Baden-Württemberga.

Obnova prometnica u Vukovaru Projekt Vukovar za kvalitetniji život u gradu Ulice su raskopane, ali grad će dobiti najbolju opskrbu vodom i odvodnju