Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 825 pregleda
Božo Galić:

'Iseljavanje je najviše pogodilo ruralne krajeve u nas, ali i u Poljskoj'

Božo Galić
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Moderna poljoprivreda u globalnoj eri mora biti tržišno orijentirana – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije sudjelovalo je na 7. Forumu poljskih i hrvatskih regija koji se održavao u Poreču, a na kojemu je bilo riječi o strateškom planiranju razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, ruralnog razvoja kako jednog od glavnih okosnica regionalnog razvoja, privlačenja investicija, usklađivanja obrazovanja s potrebama tržišta… Tijekom sastanka bilo je riječi i o povlačenju sredstava Europske unije te o uspješno provedenim projektima u hrvatskim županijama i poljskim vojvodstvima.

Forum hrvatskih i poljskih regija Strateško planiranje U Poreču otvoren sedmi Forum hrvatskih i poljskih regija

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić govorio je na panelu na temu “Ravnomjeran razvoj kroz poticanje ruralnih krajeva” gdje je istaknuto kako je iseljavanje najteže pogodilo upravo ruralne dijelove i u Hrvatskoj i u Poljskoj. Rečeno je i kako je u nas dodatni problem činjenica, što je polovica stanovništva starija od 45 godina dok u isto vrijeme imamo gotovo milijun hektara neobrađenog zemljišta.

Pomoć poljoprivrednicima

– Našim poljoprivrednim proizvođačima potrebno je kontinuirano pomagati pri organiziranju i povezivanju malih proizvođača u više gospodarske sustave i zadružne oblike, a sa svrhom da ti isti budu nositelji razvoja i novog zapošljavanja te da mogu realizirati ulaganja u razvojne projekte, prilagođene suvremenim uvjetima poslovanja – rekao je Galić govoreći na panelu.

Dodao je kako je ključna strategija za uključivanje malih proizvođača u zadrugu/klaster i njihovo preusmjeravanje iz proizvodnje kultura s niskim prihodima po jedinici površine u kulture koje donose visoke prihode te osiguravanje proizvodnje za poznatoga kupca.

– Mali proizvođači pojedinačno ne mogu osigurati količine, kvalitetu, kontinuitet i sigurnost isporuke te su zbog toga istisnuti s tržišta, tj. nekonkurentni su. Upravo taj problem dotiče i rješava sam klaster/zadruga, kao i problem visokih troškova proizvodnje – rekao je Galić.

Dodao je i kako je u razvoju poljoprivredne proizvodnje jako važno provoditi navodnjavanje u skladu s Nacionalnom projektu navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u Republici Hrvatskoj.

Suvremena tehnologija

– Moderna poljoprivreda u globalnoj eri mora biti tržišno orijentirana i odgovoriti na promjene u ponudi i potražnji. Nužno je primijeniti suvremenu tehnologiju u proizvodnom procesu – zaključio je Galić.

voda opskrba Građani Vinkovaca i županije ne moraju se bojati redukcija vode Vukovar prijatelj sa Odžakom Na inicijativu iz BiH Sporazum o prijateljstvu i suradnji Vukovara i Odžaka Destinacija Vukovar - Vučedol - Ilok Istok Hrvatske očekuje jačanje kulturnog turizma Vukovar – Vučedol – Ilok europska je top-destinacija