Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Dodjela javnih priznanja

Dvadeset laureata primilo je zahvale Grada za doprinos napretku zajednice

Dodjela javnih priznanja pojedincima, udrugama i ustanovama
Foto: Grad Vukovar
Javna priznanja dodjeljuju se svake četiri godine, prvi put nisu dodijeljena na svečanoj sjednici na Dan grada Vukovara.

U prostorijama Gradskog muzeja Vukovar održana je svečanost dodjele javnih priznanja Grada Vukovara na kojoj su uručena priznanja pojedincima, udrugama i ustanovama koje su se istaknule svojim radom i djelovanjem.

Održana sjednica Gradskog vijeća Odabrano pet lauerata za priznanje Grada

Dosad je bio običaj da se javna priznanja Grada Vukovara dodjeljuju na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja se održavala na Dan grada Vukovara 3. svibnja. Ove godine zbog epidemiološke situacije proslava Dana grada nije održana u standardnom obliku pa je svečanost dodjele javnih priznanja održana prvi put samostalno uz prigodni program.

– Javna priznanja Grada Vukovara dodjeljuju se svake četiri godine i zaista je predivno vidjeti koliko u tome razdoblju nalazimo zasluga i doprinosa pojedinaca i udruga iz svih područja života našega grada. Upravo zbog toga što je i ovom prilikom velik broj laureata, njih čak dvadeset, možemo zaključiti koliko je Vukovar zaista voljen i kolika se emocija veže uz naš grad. Riječ je o osobama poznatima po višegodišnjem zalaganju u svome području djelovanja. Svojim su profesionalnim radom svakodnevno pridonosili boljitku Vukovara. Nagrađeni se bave različitim područjima, od znanosti i kulture do obrazovanja i sporta, a riječ o respektabilnim građanima koji su cijeli svoj radni vijek posvetili određenom području, a za izgradnju zajednice – rekao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Za izniman doprinos istraživanju i razvoju vučedolske kulture te promicanje Vučedola i Vukovara, počasnim građaninom proglašen je Aleksandar Durman koji desetljećima proučava nekadašnji život u Vučedolu.

Prošle je godine Dan županije proslavljen u Otoku, a dodijeljene su dvije nagrade za životno djelo, Idrizu ef. Bešiću te Danijelu Rehaku OBJAVLJEN JAVNI POZIV Natječaj za dodjelu priznanja Vukovarsko-srijemske županije

– Nisam nikada pomislio da bih mogao dobiti tako veliku nagradu, ali evo, netko je prepoznao moj trud. Od 1981. istražujem Vučedol i s njim sam se nekako saživio. Kada sam prvi put službeno u ime svog Odsjeka za arheologiju došao u Slavoniju i upoznao vučedolsku kulturu, shvatio sam da više neću otići odavde. Tijekom tih istraživanja naučio sam da je, u ono vrijeme kada je vučedolska kultura živjela, to bila najviša razina civilizacije u svijetu. Vučedolska kultura svijetu može pokazati kako je izgledala prošlost Europe – rekao je Durman.

Nagradu za životno djelo primili su Pavao Pavličić za iznimne zasluge u području književnosti te ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić.

– Ova nagrada znači mi više od svih dosad. Vukovar je moj rodni grad. Manje-više sve što sam pisao bilo je vezano uz Vukovar. Čini mi se da mu nikada neću moći vratiti onaj dug koji sam od njega pozajmio kada sam se ovdje rodio i tu proveo prvih 20 godina života – rekao je Pavličić.

ZA DAN ŽUPANIJE Evo tko će dobiti javna priznanja

Medalju Grada Vukovara dobili su general-bojnik Damir Krstičević i Lidija Miletić. Plakete Grada dobili su Milan Kordić, Stipo Majić, Zlatko Menges, Lilijana Radobuljac, Franjo Šoljić, Melita Vukušić, Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske Zagreb - Trnje, Udruga vukovarskih veterana Našice, Dječji vrtić Vukovar 1, Udruga Vukovarski leptirići, Europski dom Vukovar, Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo Ivan Franko, Nogometno središte Vukovar, Trgovačko društvo Katarina Line iz Opatije i Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica.