Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Grad Vukovar bilježi sve bolje turističke rezultate

Educirali vodiče kako bi što bolje upoznali turiste s Vukovarom

Turistički vodiči u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
Najviše noćenja u 2017., 70.621 odnosno 46,63 posto ostvareno je u Vukovaru, a ondje je u 2016. pristalo 224 kruzera s 27.122 putnika

Grad Vukovar iz godine u godinu bilježi sve bolje turističke rezultate kao i sve brojnije posjete turista iz Hrvatske, ali i inozemstva. Kako bi rezultati bili još bolji, ali i turisti zadovoljniji, pokrenuto je niz projekata koji će dodatno proširiti i ojačati turističku djelatnost. Tako su u suradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije provedene edukacije za djelatnike u turizmu te je osnovana Udruga turističkih vodiča grada Vukovara.

Centar kompetencija Projekt EU za održivo korištenje drvne sirovine pokrenut u veljači Rosewood će pomoći da bolje iskoristimo potencijale šuma

Dobro znanje engleskog

Grad Vukovar i Ekonomski fakultet u siječnju 2018. potpisali su ugovor o provedbi edukacije za turističke vodiče iz županija Istočne Hrvatske za polaznike iz Vukovara. Grad Vukovar stipendirao je deset polaznika koji su uspješno odslušali i položili sve ispite. Kandidati su ispunili sve uvjete za ishodovanje dozvola za turističko vođenje na području Vukovara i okolice te su primili uvjerenja o završenom seminaru koja su im na svečanoj podjeli dodijelili gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku Boris Crnković.

– Grad Vukovar bogat je kulturnom baštinom i ima dugu tradiciju te je atraktivan u turističkom smislu. To smo prepoznali, no naišli smo na situaciju koja nije bila profesionalno odrađena. Sukladno tome, ni potencijal Vukovara nije mogao doći do izražaja. Vukovar se još uvijek nalazi u specifičnome vremenu, u povijesnome kontekstu neposredno nakon rata kada mnogo toga još nije sagrađeno ni dovedeno na razinu na koju bismo ih mi htjeli. Svakako, dio toga su i stručni ljudi koji su vukovarsku priču kadri ispričati na autentičan i znanstveno ispravan način svim posjetiteljima neovisno o tome s kojega kontinenta dolaze ili kojega su uzrasta ili mentaliteta. Putem natječaja odabrali smo one koji su se pokazali najboljima te kandidate sa zavidnom razinom poznavanja engleskog jezika – rekao je Penava.

Na tribini je uz Ivana Đikića govorio i tajnik u Ministarstvu znanosti Tome Antičić te zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček Gostovanje poznatog znanstvenika u okviru manifestacije “Znanost za mlade” Mladi ne odlaze van zbog većih plaća nego zato štu tu nema perspektive

Specifična znanja

Govoreći na dodjeli diploma Crnković je pojasnio kako seminare za turističke vodiče organiziraju već dvadeset godina kao i da je riječ o specifičnom zanimanju za koje kandidati moraju imati specifična znanja.

– Oni moraju imati i širinu znanja i razvijene komunikacijske vještine. Moraju imati i teorijska znanja vezano za povijest, kulturne te prirodne sadržaje destinacije – rekao je Crnković.

Inače, na području cijele Vukovarsko-srijemske županije u 2017. ostvareni su rekordni turistički podaci s 30,17 posto više dolazaka i 36,23 posto više noćenja u odnosu na 2016.

Najviše noćenja, 70.621 odnosno 46,63 posto ostvareno je u Vukovaru. U Vukovaru je u 2016. pristalo 224 kruzera s 27.122 putnika, dok se u prošloj godini usidrio manji broj kruzera, njih 205, ali s većim brojem turista, njih 27.162. Prema najavama, 2018. u Vukovar bi trebao pristati 221 kruzer.

Igralište za pse u Vukovaru Uređenje Grad dobio još jedno igralište za pse