Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Mjesto naftnih polja i plodnih oranica

Đeletovci proglašeni seoskom prijestolnicom

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Potpisivanje ugovora za energetsku obnovu svih šest bolničkih zgrada

Za seosku prijestolnicu Vukovarsko-srijemske županije ove je godine izabrano naselje Đeletovci u općini Nijemci. Riječ je o projektu koji je pokrenula Vukovarsko-srijemska županija s ciljem oživljavanja malih ruralnih sredina. Uvjet za stjecanje statusa seoske prijestolnice je da naselje nije općinsko sjedište, da ima manje od 1000 stanovnika i da ima najmanje pet aktivnih civilnih udruga.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA Plan dezinsekcije komaraca: Aviotretiranje se mijenja

– To je jedan od načina da sela iz županije pokažu svoje potencijale. Želimo dokazati i pokazati da hrvatsko selo ima dovoljno bogatstva, snage i razloga za život. Želimo promovirati i oživjeti društveni i gospodarski život u malim sredinama. Na ovaj način želimo pokazati kako se može ostati i opstati u malim sredinama, pri čemu se mi kao Županija maksimalno trudimo, raznim oblicima podrške i projektima, omogućiti seoskim domaćinstvima ostanak i život na selu – rekao je župan Božo Galić.

Đeletovci se nalaze u istočnom dijelu Slavonije uz rijeku Bosut, općina Nijemci.

Područje Đeletovaca poznato je kao područje plodnih oranica, hrastovih šuma, ali i naftnih polja.

Tijekom 2019. godine u sklopu projekta “Seoska prijestolnica” u Đeletovcima je predviđeno mnoštvo aktivnosti. Riječ je o nerazvijenom i sustavno zapostavljenom graničnom području Hrvatske, koje je pretrpjelo teško stradanje u Domovinskom ratu i iz kojeg se posljednjih godina, kao i iz većeg dijela Slavonije, mladi, na žalost, prekomjerno iseljavaju. 

Županija sufinancira prvu nekretninu Potpora mladim obiteljima za kupnju stana ili kuće do 35.000 kn