Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Županija sufinancira prvu nekretninu

Potpora mladim obiteljima za kupnju stana ili kuće do 35.000 kn

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Novu županijsku meru predstavio je pročelnik županijskog Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Kruno Šarić , a uvjet za dobivanje potpore je da podnositelj zahtjeva nema više od 45 godina. Stan ili kuća neće se smjeti prodati pet godina od dobivanja potpore

Vukovarsko-srijemska županija raspisala je Javni poziv za sufinanciranje kupnje kuće ili stana za mlade i mlade obitelji na području Vukovarsko-srijemske županije za 2019. godinu. Poziv će biti otvoren do 31. kolovoza, a ako se sredstva ne utroše Javni poziv će biti ponovno raspisan.

Mladi: snaga zajednice Mladi Đakovčani osmislili Hobby Lokator za kvalitetnije slobodno vrijeme

– Želimo na ovaj način omogućiti mladim obiteljima, odnosno prije svega onima pred kojima je budućnost i koji su u naponu snage, a koji nemaju riješeno stambeno pitanje da ostanu živjeti na području županije. Cilj je omogućiti mladima da ostanu, a ako bude interesa i da naselimo dodatno naša sela i gradove – rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Kruno Šarić.

Osigurano 800.000 kuna

Dodaje da je u ovoj godini za ovu namjenu osigurano 800.000 kuna, ali i da vlada veliki interes tako da vjeruje da će sredstva biti brzo utrošena. Vukovarsko-srijemska županija sufinancirat će kupnju kuće ili stana iznosom od 25.000 kuna na području gradova te 35.000 kuna na području općina. Prema odredbama Javnog poziva, pravo na potporu ove mjere imaju osobe koje u trenutku podnošenja zahtjeva nisu starije od 45 godina, odnosno podnositelj zahtjeva ne smije biti stariji od 45 godina. Također, podnositeljev bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner i njihova djeca u vlasništvu ili suvlasništvu ne smiju imati stan ili kuću osim nekretnine koja je predmet Javnog poziva.

Kongres savjeta mladih Puljašić: Veseli da se mladi žele baviti politikom

Govoreći o kriterijima Javnog poziva, Šarić pojašnjava da će Vukovarsko-srijemska županija sufinancirati kupnju nekretnine pod uvjetom da vlasnik objekta nakon šest mjeseci od primitka novčanih sredstava iz ove mjere počne stanovati u kupljenom objektu i da objekt ne proda najmanje pet godina od godine u kojoj je ostvario potporu. Korisnik koji ostvari pravo na sufinanciranje kupnje stana ili kuće dužan je u razdoblju od pet godina svake godine, od 1. prosinca do 31. prosinca, dostaviti dokaz o prebivalištu nadležnom Upravnom odjelu Vukovarsko-srijemske županije za sport, mlade i demografiju. Treba znati i to da će sve pristigle prijave ocjenjivati imenovano Povjerenstvo koje će konačnu odluku donijeti na temelju kriterija i dodjelom bodova. Veći broj bodova donosit će veći broj članova obitelji, djeca koja se školuju, samohrani roditelji, neki oblik invaliditeta…

Velika pomoć

– Smatramo da su propisani kriteriji korektni i riječ je o velikoj pomoći za mlade obitelji koje žele ostati živjeti na području županije. Naime, svi znamo kakve su trenutačno cijene nekretnina na istoku Hrvatske tako da će sufinancirana sredstva predstavljati veliku pomoć obiteljima – rekao je Šarić.

Svečano je proslavljen dan Vukovarsko-srijemske županije u Iloku U Iloku obilježen Dan županije i 25 godina od njezina ustrojstva 'Želimo spriječiti odlazak mladih, ali i vratiti one koji su otišli'

Najavio je, s obzirom na veliki interes građana, da će Vukovarsko-srijemska županija i iduće godine osigurati sredstva za ovu namjenu, ali i još neke mjere koje bi trebale popraviti demografsku sliku županije. Zainteresirani za Javni poziv potrebne informacije kao i raspisane kriterije i rokove mogu pronaći na službenoj web-stranici županije.