Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Fondovima EU financira se energetska obnova zgrada

Energetske uštede na devet stambenih zgrada u Požegi

Obnova zgrada u Požegi
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Projekt je vrijedan 11 milijuna kuna, od čega se 6,6 milijuna kuna financira sredstvima EU. Na dvije zgrade radovi su već završeni

Požeški gradonačelnik Darko Puljašić i direktor tvrtke Komunalac Požega d.o.o. Anto Bekić obišli su s izvođačima radova i predstavnicima stanara radove na energetskoj obnovi višestambenih zgrada u požeškom naselju Babin vir. Radovi se trenutačno izvode na deset zgrada, a na dvije su završeni. Projekt je vrijedan 11 milijuna kuna, od čega se 6,6 milijuna financira nepovratnim sredstvima Europske unije. Projektna dokumentacija u sklopu energetske obnove sufinancira se s 85 posto, a radovi energetske obnove sa 60 posto sredstava EU.

Požega Živjeti zdravo Stotinu djece uživalo u glazbi, plesu i sportu

Zgrade iz Kutjeva i Čaglina

Za energetsku obnovu odlučilo se 12 višestambenih zgrada kojima upravlja požeški Komunalac, od čega devet s područja Požege, jedna iz Kutjeva i dvije iz općine Čaglin.

– Glavni uvjeti za prijavu na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja bili su suglasnost natpolovične većine suvlasnika, pripadnost višestambene zgrade D, E, F ili G energetskom razredu, legalnost objekta te obvezno postizanje uštede energije za grijanje i hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50 posto po provedbi projekta.

Ukupna ugovorena vrijednost radova energetske obnove prema ugovorima s izvođačima iznosi 9,4 milijuna kuna – pojasnio je direktor Bekić.

Brendiranje Požege Jedinstveno brendiranje Požege kao moderne turističke destinacije Slogan 'Brda i doline' za novi vizualni identitet Požege

Za predstavljanje provedbe projekata energetske obnove zgrada na upravljanju požeškog Komunalca odabrana je zgrada u Ulici Vanje Radauša 6-8 u Požegi. Radovi obuhvaćaju izmjenu vanjske stolarije te toplinsku izolaciju pročelja i stropa zgrade. Vrijednost ovog projekta je 945.000 kuna, od čega je iznos nepovratnih sredstava EU 575.000.

Gradonačelnik Puljašić izrazio je zadovoljstvo zbog znatnih sredstva koja dolaze iz Europske unije u Požegu i Požeštinu. Prema njegovim riječima, stanari će nakon energetske obnove uistinu dobiti kvalitetan prostor za život, s manjim troškovima i većom vrijednošću njihovih nekretnina. Kao iznimno važnu izdvojio je činjenicu da su gotovo svi izvođači radova angažirani na projektima iz Požege, što je jedan od oblika pomoći gradske uprave sugrađanima i privrednicima.

Zahvala stanarima

– Nadam se da ćemo u idućim projektima također imati svoju operativu, jer ovdje imamo dovoljno sposobnih i snažnih privrednika koji mogu svaki posao koji kandidiramo odraditi – naglasio je Puljašić zahvalivši ujedno stanarima koji su se odvažili te prihvatili i prepoznali važnost ovog projekta.

Najsigurniji grad Vrijedno priznanje Požega proglašena trećim najsigurnijim gradom