Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Radovi u prvoj fazi vrijedni više od 1,1 milijun kuna

Energetski obnovljen vrtić u Borovu naselju, slijedi vrtić na Sajmištu

Energetski obnovljen dječji vrtić u Borovu
1/8
Foto: Branimir Bradarić
Tijekom posjeta Dječjem vrtiću gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima upoznao se s potrebama vrtića u Vukovaru

Gradske vlasti Vukovara nastavljaju provoditi projekte energetske obnove kojima je cilj ne samo ljepše vanjske fasade nego i znatne uštede na toplinskoj energiji. U sklopu tih projekata završena je i energetska obnova objekta dječjeg vrtića u vukovarskoj četvrti Borovo naselje, čime su uvelike poboljšani standardi boravka u istome za vukovarske mališane. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je pri obilasku vrtića kako je sa završetkom energetske obnove u konačnici objekt sigurniji, ugodniji te svakako i vizualno ljepši.

Dječji vrtić Maslačak Predstava Tri jabučice s bakinog ormara oduševila vrtićarce

Zamjena rasvjete

– Ovaj objekt vrlo je funkcionalno građen te ispunjava sve zahtjeve i potrebe djece u pogledu njihova predškolskog odgoja. Grad Vukovar je sredstva koja je osigurao putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, kao i vlastita sredstva, namijenio u energetsku obnovu, saniranje slabih točaka po pitanju izolacije, stolarije, svjetlarnika na krovu u dvorani čime je objekt postao energetski puno učinkovitiji – rekao je Penava.

Vrijednost prve faze energetske obnove iznosi više od 1,1 milijun kuna s PDV-om, a tu je fazu sufinanciralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Druga faza iznosila je više od 350 tisuća kuna, a nju je sufinancirao Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara.

Foto: Branimir Bradarić

Savjetnik za energetsku učinkovitost u Gradu Vukovaru Branko Knežević kazao je kako će s energetskom obnovom u zgradi ovoga vrtića uštede na toplinskoj energiji dosezati i do 60 posto.

– Izvedeni su fasaderski radovi, postavljeni limeni oluci, učinjeni elektronički i strojarski radovi. U planu je realizacija i preostale dvije faze projekta na ovome objektu u okviru kojih će biti zamijenjena rasvjeta novom LED rasvjetom što će donijeti dodatne uštede. Isto tako bit će zamijenjena i toplinska podstanica – rekao je Knežević.

Najavio je i dalje slične projekte pa će tako uskoro na red doći i Dječji vrtić na Sajmištu. Grad je u proračunu za 2020. godinu osigurao i znatna sredstva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. S činjenicom da je završen veći dio projekta energetske obnove vrtića zadovoljni su i u Dječjim vrtićima Vukovar 1. i Vukovar 2. koji koriste taj objekt. Sve se to događa u vrijeme kada se bilježi i povećan broj djece u vrtićima.

Energetski se obnavljaju i osječki te belomanastirski dom za starije Obnovom 54 zgrade samo na režijama uštedjet će se 11 milijuna kuna godišnje

Upisano više djece

– Nakon nekoliko godina stagnacije ove godine smo upisali 50 djece više u Dječji vrtić Vukovar 1 i sada ih je 587 prema posljednjem popisu. Dječji Vukovar 2. također ima porast djece i trenutačno ih je blizu 200. U ovom pak objektu smješteno je 160 djece. Do sada smo imali velike troškove grijanja u ovoj zgradi, u zimskim mjesecima i do 40 tisuća kuna i nadamo se da će se ta cifra ovom energetskom obnovom smanjiti – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar 1. Mirjana Kulić.