Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
istarska županija

Fond građanima daje 12 milijuna kuna za korištenje obnovljivih izvora energije

Foto: Photo by Casey Horner on Unsplash
'Građanima ćemo sufinancirati nabavu i ugradnju kotlova na biomasu i dizalica topline kako bi uštedili na troškovima režija'

Fond pokreće novi Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, priopćili su iz Istarske županije.

"S 12 milijuna kuna građanima ćemo sufinancirati nabavu i ugradnju kotlova na biomasu i dizalica topline. Ovisno o području gdje se kuća nalazi, moguće je dobiti poticaje u rasponu od 40% do 80%, odnosno maksimalno do 35 tisuća kuna s PDV-om za ugradnju sustava na biomasu ili do 45 tisuća kuna s PDV-om za sustave s dizalicom topline.", najavio je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

dm Posjetite novi dm u Max Cityju Odgovor na sve vaše shopping potrebe - i puno više

"Cilj nam je potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije u sustavima grijanja i hlađenja.", istaknuo je Ponoš.

"Takvi sustavi su ekološki puno prihvatljiviji, jer podrazumijevaju smanjenje potrošnje fosilnih goriva. U konačnici, to utječe na smanjenje emisija CO2 i ima pozitivan utjecaj na okoliš." zaključio je.

Inače, troškovi za grijanje u hrvatskim kućanstvima predstavljaju i do 75% ukupnih režijskih troškova. Zamjenom starijih peći učinkovitijim kotlom moguće je uštedjeti na količini ogrjevnih drva, dok je korištenjem dizalice topline moguće smanjiti korištenje električne energije elektrootpornog grijanja i do 4 puta.

veliki projekt istarske županije Ulaže se 24 milijuna kuna za potpunu energetsku obnovu škola

Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50% površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše 3 stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600m2.

Postotak sufinanciranja ovisi o lokaciji kuće pa će tako do 80% moći dobiti stanovnici područja posebne državne skrbi i prve skupine otoka, 60% građani na brdsko planinskom području ili na drugoj skupini otoka, dok će svima ostalima biti na raspolaganju 40% bespovratnih sredstava.

Kako bi se prijavili za sufinanciranje, građani moraju zadovoljavati uvjete poziva i imati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz legalnost i vlasništvo kuće te glavni projekt s potrebnim odobrenjima, suglasnostima i posebnim uvjetima građenja (ako su potrebni) i detaljnim troškovnikom, koji će izraditi ovlašteni inženjer.

Međunarodni sajam inovacija '18 međunarodni sajam investicija Istarski inovatori sa svojim izumima privukli poseban interes posjetitelja

Natječaj će biti otvoren od 31. listopada do iskorištenja sredstava odnosno do kraja godine, a o rezultatima prijava će građani biti obaviješteni pismenim putem.

Građani čiji zahtjevi budu potpuni i prihvaćeni, na adresu će odmah dobiti i Odluku o sufinanciranju i Ugovor te imaju rok od 12 mjeseci za ostvarenje svog projekta. U dogovoru s dobavljačem opreme i radova, građani troškove mogu podmiriti u potpunosti i tražiti nadoknadu ili mogu podmiriti samo svoj udio, a Fondu dostaviti Ugovor o ustupanju potraživanja, kako bi udio Fonda bio isplaćen direktno dobavljaču opreme i radova.

Direktor Fonda najavio je da će sličan poziv ići i tijekom prve polovice iduće godine te da će, nakon što se donese potrebna zakonska regulativa, građani uz kotlove na biomasu i dizalice topline moći dobiti sredstva i za solarne sustave.

Pazin Pazin Održan 6. Festival „Sporta i glazbe“