Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
suglasje struke i javnosti

Grad Karlovac planira bivšu vojarnu Luščić urediti u moderno naselje s inovativnim sadržajima

Grad Karlovac planira bivšu vojarnu Luščić urediti u moderno naselje s inovativnim sadržajima
Foto: Grad Karlovac
Cilj te javne tribine bio je da se u raspravu o tome kako bi Luščić trebao izgledati, koji su sadržaji iz idejnog rješenja odlični, koje treba dodati, a koji možda i nisu dobro rješenje uključi što više građana.

Grad Karlovac s velikom pažnjom planira uređenje bivše vojarne Luščić koju je prije nekoliko godina dobio u vlasništvo od države, točnije od MORH-a. Riječ je o novom urbanom centru koji se prostire između dvije najnaseljenije i najurbanije gradske četvrti; Novi Centar i Luščić. Upravo na spoju tih dviju četvrti prostor je bivše vojarne okružen i zaštićen zelenim pojasom, a uz čiji se rub nalaze tri bitne kulturne ustanove grada Karlovca; Gradska knjižnica, Galerija i Arhiv.

Obljetnica oslobođenja Međimurja i Dan međimurskih branitelja Međimurje je bilo prvi oslobođeni teritorij u državi, vojarna u Čakovcu prva je "pala"

Dinamičan prostor

S obzirom na smjer u kojem se grad razvija, nova zona u Luščiću treba biti dinamičan prostor, usklađen s razvojnim potrebama i uvjetima okruženja. Bivša vojarna, zapravo, može postati paradigma otvorenog kreativnog prostora u kojem će biti producirana nova znanja i tehnologije, istraživanja i inovacije, kreacije novog sadržaja koji će oplemeniti urbani život i dati mu pogled u suvremenu budućnost kompatibilnu s gradom ugodnog življenja koji odlikuju očuvana priroda i četiri čiste rijeke. Kako bi se dobilo rješenje koje će odgovarati takvoj viziji jedne nove gradske četvrti, ali i novoj viziji grada, gradska uprava pozvala je stručnjake da daju ideju kako bivši vojni kompleks preurediti u moderno, inovativno, multifunkcionalno gradsko naselje.

Na međunarodnom arhitektonsko-urbanističkom natječaju za odabir rješenja za uređenje lokacije Luščić održanom 2019. godine prvu nagradu dobio je rad The Fantastic Forest Phenomenon grupe mladih hrvatskih arhitekata koju čine Krešimir Renić, Hana Dašić, Iva Erić, Jana Horvat, Ria Tursan i Andrea Majić. Mladi su arhitekti osmislili odličan spoj stambenog i javnog sadržaja. Na rubovima naselja, uz zelenu zonu planirali su gradnju više modernih stambenih zgrada, a koliko će stanova i zgrada ukupno biti, određivalo bi se naknadno, ovisno o potrebama grada i projekciji rasta broja stanovnika. Stambene bi zgrade bile idealno uklopljene u zelenu zonu pa visinom ne bi znatno nadvisivale drveće.

Za Regionalni centar kompetentnosti za područje strojarstva i elektrotehnike 80 milijuna kn EU FONDOVI Natječaj za radove na uređenju Domobranske vojarne u Sisku

Na sredini kompleksa osmislili su dijagonalan trg ispod kojeg bi bila i podzemna garaža, a na njemu, osim igrališta, i javni objekti poput škole za oko 500 učenika s dvoranom i vrtićem za najmanje 200 djece. Predviđen je i sportski centar sa zatvorenim kupalištem, kino sa svojevrsnom ljetnom pozornicom te poduzetničko-istraživački centar s poslovnim sadržajima. To je rješenje predstavljeno i na javnoj tribini “Plan za Luščić”, koja je zbog epidemiološke situacije održana preko YouTube kanala Grada Karlovca i na koju je pristiglo nekoliko prijedloga.

Cilj te javne tribine bio je da se u raspravu o tome kako bi Luščić trebao izgledati, koji su sadržaji iz idejnog rješenja odlični, koje treba dodati, a koji možda i nisu dobro rješenje uključi što više građana. Naime, važno je znati da je idejno rješenje hrvatskih arhitekata podloga za daljnja razmišljanja, nije i konačno, te da će konačan izgled biti definiran nakon što stručnjaci i građani iznesu svoja mišljenja i ideje ili sugeriraju neka nova rješenja. S obzirom na to da javna rasprava još traje, a svi se uvjeti mogu naći na web stranici Grada Karlovca, javnost se i dalje može uključiti. Sve to dio je priprema za odluku o izradi urbanističkog plana uređenja Luščić - centar.

Pred županijskim vijećnicima važne odluke Kredit za premošćivanje jaza, TICM-u dvije zgrade bivše vojarne

Traži se suglasje

– Stav je gradske uprave da uključimo što širi krug ljudi koji će se baviti tom temom. Javnom raspravom možemo svi u gradu, i struka i javnost i politika, biti zadovoljni. Svi su dobili priliku da promišljaju, predlažu i kritiziraju i mislim da smo postigli dobar rezultat. Plan Luščić je vrlo bitna tema za naš grad o kojoj tražimo suglasje. Kao gradska uprava i predlagači, postavili smo se krajnje otvoreno prema građanima, svjesni da svi moramo preuzeti odgovornost. Plan Luščić je budućnost Karlovca – kazao je Damir Mandić, gradonačelnik grada Karlovca.