Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Aglomeracija Bjelovar-Gudovac-Rovišće dobila i službenu potvrdu za provedbu

Uskoro kilometri novog vodovoda, kanalizacije...

Aglomeracija Bjelovar-Gudovac-Rovišće
1/3
Foto: Damir Špehar/PIXSELL/Ilustracija
Radovima će biti zahvaćeno središte grada, ali i prigradska naselja

Više od 200 milijuna kuna vrijedan projekt Aglomeracija Bjelovar-Gudovac-Rovišće dobio je službenu potvrdu od Ministarstva zaštite okoliša i energetike koja daje zeleno svjetlo za njegovu provedbu. Naime, službeni dokument kaže da Ministarstvo kao Posredničko tijelo razine 1 te Hrvatske vode kao Posredničko tijelo razine 2 nemaju primjedbi na aplikacijski paket dokumenata za projekt Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Bjelovar dostavljen krajem studenoga. Vrlo važan korak u dugoočekivanom projektu koji će, sada je već izgledno, od Bjelovara napraviti golemo gradilište te izmijeniti sliku vodovodnog sustava i sustava odvodnje.

Advent u Bjelovaru Grad ove godine osigurao pola milijuna kuna za Advent Pravi božićni ugođaj uz duhovne pjesme, paljenje svijeća i tisuće lampica

Slijedi javna nabava

Projekt je to koji mijenja komunalnu sliku grada, grade se kilometri novog vodovoda, kanalizacije i oborinske odvodnje, od središta grada do prigradskih naselja. Predviđa se da će radovi trajati četiri godine, a nositelj projekta su bjelovarske Vodne usluge. Sukladno navedenom, ukupna odobrena prihvatljiva vrijednost projekta iznosi 205,978.311 kuna od čega je iznos bespovratnih sredstava EU 147,681.299,53 kune, a Grad će platiti 58,297.011,47 kuna. Nakon što dokumentacija dođe do Postupaka dodjele za strateške projekte (PDP) Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU kao Upravljačkom tijelu, te po njihovu odobrenju, prijavitelj unosi projektne prijave u sustav eFondovi. Procedura je to nakon koje slijedi raspisivanje javne nabave te početak radova.

Radionice u Bjelovaru Zadruga “pružimo ruke” Izrađuju unikatne vijence, sve je na prodaju

– Stigao je dokument koji dopušta realizaciju naše aglomeracije, ali i svi drugi dokumenti su prikupljeni i odobreni. Iako već možemo pričati o javnoj nabavi, točno vrijeme raspisivanja i njezin ishod ipak ne želim predviđati jer je to izvan naše mjerodavnosti. U svakom slučaju, bitno je da više nema zapreka u provedbi ovog projekta, Grad Bjelovar je učinio sve što treba i sada je sve na državnim institucijama koje provode predviđenu proceduru – objasnio je gradonačelnik Hrebak.

Aglomeracijom će se dograditi postojeći sustav odvodnje na području grada Bjelovara (duljina 15.874 m1 + 10 prepumpnih stanica), Dogradnja sustava vodoopskrbe na području Općine Rovišće (14.142 m1), Rekonstrukcija dijela vodoopskrbne mreže na dijelu gradskih ulica na užem gradskom području u čak 19 ulica, kao i rekonstrukcija postojećeg ili izgradnja novog UZPOV-a s 2. stupnjem pročišćavanja otpadnh voda te oprema za održavanje sustava.

Glazbom protiv nasilja u vezama Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje nositelj je projekta “Pokreni promjenu” Tinejdžeri će putem pjesama i spotova učiti kako se boriti protiv nasilja u vezi

Kreću od gradskog korza

Ovi su radovi najavljeni prošle godine, a zasad je jedino izvjesno da će krenuti na gradskom korzu, a potom na ostalih 19 lokacija, odnosno ulica.

– Puno truda su Komunalac i Vodne usluge uz gradsku upravu uložili u ovaj projekt vrijedan 200 milijuna kuna. Ovim projektom udio kanalizacijske mreže podići ćemo s nekih 40 na 70 posto. Mnogi naši građani dobit će nešto što sanjaju već dugo. Mnoga ruralna mjesta također će dobiti tu mogućnost. Projektom će se tako obnoviti velik dio dotrajale mreže, što će značiti velike uštede kod tvrtke Vodne usluge Bjelovar. Na kraju krajeva, dio od tih 200 milijuna kuna dobit će i bjelovarske tvrtke, jer siguran sam da će i one sudjelovati kao podizvođači ili u nekom obliku suradnje – zaključio je Hrebak.

Kava Tvrtka In2 kreće u projekt digitalizacije čak 100 poslovnih procesa gradske uprave Saznajte koliko političari troše na projekte, ali i na kave