Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Od 1. siječnja

Grad preuzima prava nad osnovnim školama

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Najavljena je i dodjela 20 stipendija srednjoškolcima za deficitarna zanimanja na području Grada - keramičarima, strojarima...

S 1. siječnjem 2019. godine sukladno Zakonu, kao i prethodnoj odluci Skupštine Vukovarsko-srijemske županije, Grad Vukovar će preuzeti osnivačka prava nad osnovnim školama koje se nalaze na njegovu području.

Osnivačka prava nad vukovarskim osnovnim školama do sada je zbog ratnih događanja imala Vukovarsko-srijemska županija. Pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Grada Vukovara Dražen Kobašević kazao je da je u tijeku niz radnji kako bi gradske vlasti spremno dočekale preuzimanje osnivačkih prava nad svih sedam osnovnih škola u gradu.

Suradnja Vukovara i Mađarske na radost najmlađih sugrađana Mađarska vlada financirala gradnju i opremanje igrališta u Park-šumi Adica

– U stalnoj smo komunikaciji sa županijskim tijelima, a u isto vrijeme radimo i na izradi mreže škola na području Grada. Radimo brojne pripreme jer se radi o velikoj promjeni za sam Grad Vukovar. Trudimo se što više sudjelovati u radu škola pa smo tako sudjelovali i u preseljenju Osnovne škole ‘Nikola Andrić’ u drugu školu – rekao je Kobašević.

Prema podacima iz proračuna Grada Vukovara za 2019. za poslovanje škola bit će osiguran 51 milijun kuna. Od toga su 43 milijuna kuna sredstva Ministarstva obrazovanja za plaće zaposlenih, a ostalo su decentralizirana sredstva i sredstva Grada. Kada je riječ o obrazovanju, zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček najavio je skoro raspisivanje javnog natječaja za dodjelu stipendija za ovu akademsku godinu. Pavliček je prvi put najavio i 20 stipendija za učenike deficitarnih zanimanja.

–Stipendirat ćemo buduće keramičare, strojare, automehaničare i slična deficitarna zanimanja u Gradu Vukovaru. Odlučili smo se na to jer sve češće čujemo pritužbe obrtnika kako ne mogu pronaći odgovarajuću i kvalificiranu radnu snagu. Želimo i stipendijama potaknuti učenike da prilikom odabira srednje škole biraju ova zanimanja – rekao je Pavliček.

djeca i mladi dosta razgovaraju s nepoznatim osobama Zabrinjujući rezultati istraživanja o ponašanju mladih na internetu